השירות ביחידת המודיעין הכי מבוקשת בצה"ל, כמו גם הביקור הטראומטי בצעירותה ב'יד ושם' הובילו את מריסה סטרייט לתפקיד שנראה שיועד לה מלמעלה * היום היא מנהלת בשרמן אוקס את מעצמת המדיה החינוכית המשפיעה ביותר באמריקה ואת אחד המשאבים המוערכים והפופלריים ביותר בעולם לרעיונות שמרניים * ראיון חשוף
בגיל 16 קיבלה מריסה סטרייט צו גיוס, כמו ישראליות אחרות בנות גילה. אחרי מבדקים ומיונים רבים התקבלה הצעירה הישראלית-אמריקאית ליחידת המודיעין היוקרתית והמבוקשת בקרב המתגייסים לצה"ל – 8200. היום, ממרום מושבה כמנכ״לית-המייסדת של PRAGERU – אימפריית מדיה תקשורתית-חינוכית שמרכזה בבניין משרדים ענק על שדרות ונטורה בשרמן אוקס – היא משחזרת את הערך המוסף שהשירות הצבאי ביחידה המובחרת המתמקדת במקסום פוטנציאל איסוף המודיעין עבור ישראל הקנה לה: "התפקיד שלי היה למצוא פרצות במערכת. לאבחן ליקויים ולהזהיר מפניהם. אני חושבת שהחוויה של שירות ב-8200 הכינה אותי לחיים שלי כיום ועושה אותי למנכ"לית מוצלחת, עם חושים חדים ויכולת להתמודד עם קשיים".
מריסה, נשואה לנוח ("נפגשנו במסיבת חנוכה באייפא"ק" והוא גם שירת בשריון כחייל בודד") ואמא (מסורה ואכפתית) לשלושה ילדים, אוליביה, עדן וארין בגילאי 4, 7 ו-9, מנהלת ביד רמה את PRAGERU – פרויקט אינטרנטי שהקימה לפני 11 שנים יחד עם השדר וסופר הידוע דניס פרגר והתסריטאי אלן אסטרן, מפיק התוכנית היומית של פרגר והאחראי על התוכן בחברה. היא אחראית על העסקת יותר מ-100 עובדים באחד מארגוני התקשורת החינוכיים הגדולים בעולם שמטרתם "ללמד על ערכי החיים, החירות והחתירה לאושר", המנטרה האמריקאית הידועה מאז יסודה של הרפובליקה לפני יותר מ-200 שנים.
PragerU – או האוניברסיטה (הווירטואלית) של (דניס) פרגר -הוקמה בשנת 2011. תחת הנהגתה הדינמית של מריסה, גדלה במהירות לאחד המשאבים המוערכים והפופולריים ביותר בעולם לרעיונות שמרניים. הניסיון של מריסה בעסקים, בחינוך, במדיה החברתית ובמגזר שלא למטרות רווח אפשרו ל-PragerU יותר מלהכפיל את הקהל שלה מדי שנה, מה שהופך אותו לארגון הקונסרבטיבי הצומח ביותר בעולם. את ההצלחה אפשר לכמת במספרים: לא מכבר הציגו בחברה נתון מדהים – יותר מחמישה מיליארד (!) צפיות בתכני הוידאו והפרסומים של הארגון. 4 מיליון צפיות יומיות ו-10 מיליון "יוניק יוזרז" מדי חודש ונתון נוסף מדהים: אחד מכל שלושה אמריקאים נחשפו לתכנים של PragerU, כשרבים מהם נמנים על הצד השמאלי-פרוגרסיבי של המפה. לארגון מאות אלפי תומכים-תורמים והוא מנוהל בתקציב של 65 מיליון בשנה.
"הזיכרון הכי חזק שלי מהילדות שלי בארץ, כישראלית שנולדה בבוורלי הילס, היה הביקור ביד ושם" היא נזכרת. "אחרי המעבר באולמות והצפייה בזוועות המוצגים על הקירות, ניגשתי עם דמעות בעיניים למדריך הסיור ושאלתי: איך אנשים הניחו לדבר הזה לקרות? רוב האנשים לא מוכנים להילחם על מה שהם מאמינים בהם, הוא השיב לה, הם מחכים לאחרים שיעשו זאת בשבילם. מאז, נראה לי, התחושה הזו בוערת לי בבטן עם להבה גדולה. כבר אז החלטתי שאני לא אהיה כמו הרוב, שאתרום ככל שאוכל למלחמה האידיאולגית החשובה כל כך לעתיד של אמריקה".
אז את ישראלית או אמריקאית?
"גם וגם. אמא שלי ממוצא מרוקאי מפאריז, אבי מאוסטרליה. שניהם ממשפחות מאוד ציוניות והם נפגשו בארץ ועברו ללוס אנג'לס. אבי, טניסאי מקצועי בעברו, היה ממקימי מרכז הטניס ברמת השרון. אחרי גירושיהם, עברתי עם אמא לארץ, ספגתי ציונות ושם גדלתי, אבל תמיד הערכתי ואהבתי את אמריקה ואת הערכים עליהם היא נבנתה".
אחרי השירות הצבאי חזרה מריסה ללוס אנג'לס, ללימודי תואר ראשון במנהל עסקים ב-UCLA ותואר שני בחינוך. לאחר מכן הפכה לימדה בבתי ספר יהודיים וגם שימשה כמנהלת של בית ספר יהודי. בין לבין היא גם השתלבה לזמן קצר ב-IAC ויש לה זכרונות טובים מדור המייסדים – אלי טנא, שון אבן חיים ואדם מילשטיין: "אדם וגילה העניקו לי בזמנו משרד בחינם ואני תמיד אזכור להם את זה. גילה היא כמו בת משפחה עבורי".
מה הוביל אותך להקים את PragerU?
"כבר לפני 20 שנה התחלתי להבין שהאמריקאים לא נחשפים לכמה מהרעיונות והאמיתות החשובים ביותר בעולם. כמחנכת צעירה, הייתי מתוסכלת ממערכת החינוך של אמריקה, במיוחד חוסר האחריות שלה, תוכנית הלימודים המוטה והפוליטיזציה המטרידה הנהוגה רוב הכיתות. בסוף 2010, חבר בשם רוג'ר התקשר אליי ושאל: 'מריסה, האם אתה מכיר מישהו שיש לו רקע בחינוך, נוח לו עם המרחב הדיגיטלי ויודע איך לגדל מלכ"ר מאפס?' התשובה שלי הייתה "ובכן, רוג'ר, זה אולי נראה כמו אוסף אקראי של מערכות מיומנויות, אבל אלו כישורים שבמקרה יש לי".
"רוג'ר חיבר אותי לסופר ומנחה הרדיו דניס פרגר והתסריטאי אלן אסטרין. היה להם רעיון גדול: לבנות ארגון דיגיטלי שילמד את עובדות החיים לצעירים בלי אף אחד מהמחסומים והאילוצים של הביורוקרטיות המורשתות שמוצבות באופן מסורתי בין האליטות לעם. הם תיארו את החזון שלהם כדרך לספק תרופה לנפש. דניס ואלן אמרו לי, 'דמייני כיתה בגודל של האינטרנט'. באותו שלב בקריירה שלי עמדתי להגיע לגיל 30. לא יכולתי שלא להרגיש שאלוהים הכין אותי לרגע הזה".
קצת יותר מעשור לאחר מכן, PragerU מספקת תוכן וידאו חינוכי ומשעשע ("או, כפי שאנו אומרים, "Edu-Tainment" – היא מסבירה) למיליוני אנשים, מגיל 4 עד 104. "באמצעות הסרטונים שלנו, הצופים מועשרים בדרך חשיבה טובה יותר והבנה איך לחיות. במבט לאחור, אני מאמינה שמה הכין אותי להזדמנות הזו – לנהל מפעל מדיה עם מיליוני מנויים, למעלה מ-100 עובדים, מאות אלפי תומכים וכל האתגרים שעומדים בפני מנהלים (בנוסף למאבק עם הצנזורה של חברות הביג טק ההולכת וגוברת ) – הייתה המצוקה שחוויתי בצעירותי. מי שמכיר את הרקע שלי יודע שכמו הרבה אנשים, הייתה לי ילדות לא קלה. כמו עם רוב בני האדם, היו הרבה רגעים שבהם יכולתי לראות את עצמי כקורבן או מישהו שלא יכול להצליח. אבל במקום זאת, אפילו בתחילת ילדותי, ראיתי בכל אתגר הזדמנות לדחוף את עצמי ולדחוף את העולם סביבי להיות טוב יותר. פיתחתי אימרה במהלך השנים שכוללת את ההשקפה הזו: 'אני מנשקת את היבלות שלי'. עם הגישה הזו, אני מקווה להמשיך להיות אמיצה, להיות חזקה, לומר את האמת, לעשות מה שנכון, ולעורר השראה בכל מי ששואל את עצמו אם הוא מסוגל לפרוץ גבולות".
התוכן ב-PRAGERU התמקד בשנים הראשונות ביצירת ה"וידאו בן 5 הדקות" שצבר פופולריות עצומה ופנה לקהלים רחבים בנושאים פוליטיים, חברתיים ואידיאולוגים. הסרטון הפופולרי ביותר – הסבר על האלקטורל קולג' בבחירות בארה"ב – זכה עד היום ב-65 מיליון צפיות. מאז התפתחה פעילות החברה לתכנים רבים ומגוונים המיועדים לילדים, בני נוער וסטודנטים באוניברסיטאות. בסיור בבניין המשרדים הענק מצביעה מריסה על מחלקה גדולה של אנימוטרים, יוצרים וקולנוענים צעירים העוסקים בהפקת תכנים המיועדים לקהל הזה.
בשנים הראשונות חלקה מריסה משרדים עם בן שפירו וג'רמי ברונין, מייסדי ה-Daily Wire – מעצמת המדיה הקונסרבטיבית הכי משפיעה בארה"ב. לאחר המעבר שלהם לנאשוויל, טנסי, מריסה השתלטה על החלק שלהם בדרך להרחבת פעילות החברה אבל נשארה איתם בקשר הדוק: "בן וג'רמי חברים טובים. אנחנו מתקשרים כמעט כל יום. לא כולם יודעים אבל אנחנו אחראים לעובדה שקנדיס אוון היא כוכבת גדולה היום ומופיעה אצל בן שפירו וטאקר קארלסון באופן קבוע. היא התחילה אצלנו ואנחנו טיפחנו אותה". התכנים של PRAGERU מופיעים היום גם ב"דיילי ווייר פלוס" – אתר חדש בתשלום שמציג במקביל את תכניו של המרצה הקנדי הפופולרי והמוערך ג'ורדן פיטרסון.
מהו השיעור החשוב ביותר שלמדת מאז תחילת הקריירה שלך?
"יש דואליות לחיים שלי – אני מאוד פתוחה אליה, וזה עובד בצורה סינרגטית. הדואליות הזו היא שאני אמא מאוד מסורה, מנכ"לית מאוד מסורה ויזמית. לפעמים, התרבות שלנו מדברת על התפקידים האלה כנפרדים או אומרת שהם לא יכולים להתקיים במקביל. אני פשוט 'הכל ב-' לשני התפקידים, ומתמסרת לדואליות הזו. ככל שהילדים שלי רואים אותי כמסורה למשהו שחשוב לי וככל שאני עובד קשה יותר, כך הם לומדים יותר והעולם שלהם מועשר. הם מעריכים שהעבודה שלי חשובה והם גדלים סביב תרבות של עבודה קשה. אנחנו לא צריכים לקחת עבודה קשה כמובנת מאליה, כי לעתים קרובות אין יותר תרבות של עבודה קשה באמריקה. אני מאמינה שהילדים שלי לומדים כמה מהשיעורים החשובים ביותר בחיים".
כנס התומכים השנתי של PRAGERU ייערך ב-12 בנובמבר בבוורלי הילס. בין הדוברים: דניס פרגר, רוברט קיואסקי ("אבא עשיר אבא עני") וג'ורדן פיטרסון. לפרטים וכרטיסים: PRAGERU.com, טל' 747-251-2011.