הישראלים שמציעים דרכים לחסוך מים ולהתמודד עם השריפות בקליפורניה

מאת: אלעד מסורי
מאחורי המיזם המבטיח עומדים שלושה: חיים גבסו – טכנולוג מוכר שפיתח בעבר את המחשב הראשון בארץ והוביל למספר אקזיטים; איתן צמרת – בוגר הטכניון, סגן אלוף במילואים עם עבר צבאי מרשים שהתעסק בפיתוח אמצעי לחימה; ואלי חכם – איש עסקים ויזם בתחום הטכנולוגיה בישראל. הטכנולוגיה של IOTTier מבטיחה לחסוך עבורכם כסף רב ותסייע לשלוט במוצרים ובשירותים שלהם באופן מיטבי.
לשלושה היכרות רבת שנים מעבודה משותפת בתחום טכנולוגית ה-IOT-Internet Of Things או בעברית פשוטה אינטרנט של דברים. מדובר בט־כנולוגיה שהתפתחה בשנים האחרונות כאשר אחת הסנוניות הראשונות שלה הגיחה לעולם בדמות ׳הבתים החכמים׳.
מהפכת ה-IOT מאפשרת כמעט לכל דבר להיות מחובר לאינטרנט ולאגור עליו את המידע הדרוש באופן שיאפשר לנתח את פעולותיו. כתוצאה מכך מערכות AI בינה מלכותית) שקשורות לטכנולוגיה הזו יוכלו בין השאר לחזות כשלים ותקלות ואפילו את תוחלת החיים של המוצר. בנוסף, ניתן יהיה להפעיל מערכות באופן יעיל וחכם ללא התערבות אנושית ובאופן שיחסוך אנרגיה ומשאבים.
הטכנולוגיה של IOTTier מורכבת ממודול חומרה זעיר שעליו מערכת הפעלה ומערכת בינה מלכותית שניתן לשלבם בקלות במגוון עצום של מוצרי חשמל רגילים ותעשייתיים. המודול מחבר בין המכשיר לאינטרנט ולענן ייעודי ומאובטח שמבטיח פעילות דו כיוונית במשך 24 שעות ביממה. מהרגע שהמערכת מחוברת ניתן לנטר את המערכות והסביבה שלהן ולשלוט בהן מרחוק באופן אוטומטי או ידני.
החל מרגע מסוים נאספת כמות מידע שמאפשרת למערכת הבינה המלכותית ללמוד את דפוסי ההתנהגות של המערכת וסביבתה וכאמור, מאפשרת לחזות כשלים ולהפעיל את המערכות באופן חכם לצורך חיסכון באנרגיה וחשמל – ובסיכומו של דבר גם לאפשר להתאים את המוצרים לאורח החיים של המשתמשים.
לכן, זה אך טבעי שאחרי שהפכנו את הבית שלנו לחכם השלב הבא יהיה להפוך את החצר והגינה, את הרחוב או את כל העיר שלנו לחכמה.

קבלת נתונים בזמן אמת
ניקח את קליפורניה לדוגמה: במדינה החמימה בה הקיץ שולט כמעט כל השנה מתפתחת בעיית מים חמורה, בעזרת הטכנולוגיה של IOTTier ניתן במחיר שווה נפש להתקין מערכות לניטור דליפות של מים ובנוסף לדווח בכל רגע נתון על כמות השימוש ולזהות דפוסי צריכת מים. הן ברמה הביתית וברמה העירונית ובמקרה של דליפה לנתק את המערכת. בנוסף לכל הדאגנים, המערכת יכולה לנטר גם את איכות המים ולדווח בזמן אמת על כל רמות הזיהום שיש בצנרת ובכלל כל נושא הבריכות הפרטיות והציבוריות כאחד. כל הטיפול בניטור איכות מי הברכה ניתן לביצוע באופן רציף ואוטומטי ללא צורך בתהליך המייגע שבו דוגמים באופן ידני ורנדומלי מבחנה וממלאים אותה במי הברכה. הנתונים על איכות המים יתקבלו בזמן אמת ובאופן רציף ויחסכו את העלות של צוותי התחזוקה והמעבדה.
לאור השריפות הרבות שיש מדי שנה בקליפורניה עלה בצוות היזמים הרעיון לפזר כמה סוגי חיישנים עצמאיים ביערות שידווחו בזמן אמת על התפתחות שריפות בשלבים הממש ראשוניים תוך דיווח על מיקום מדויק. חיישנים כאלו יכולים לעבוד על סוללות מס׳ שנים בשטח ללא צורך בתחזוקה כלשהי.
דוגמה נוספת ליכולות המרשימות של המערכת באה לידי ביטוי בתחום איסוף הזבל בשלל ערים בישראל וברחבי העולם.
אלי: ״תחשוב למשל על משאיות הזבל בעיר שלי. כל בוקר הן עושות מה שנקרא ״סיבוב טיפש״ כשהן עוברת בכל שכונה ובודקות את כל הפחים. אבל יש פחי אשפה שהם ריקים או רק 20 אחוז מלאים. הנהג או מפנה האשפה לא מודע לכך, הוא חייב לגשת לפתוח ולהעלות פח פח.
״התוצאה: בזבוז זמן, אנרגיה, דלק למשאית, תשלום לעובדים וכו׳. בעיר החכמה לכל פח יש צ׳יפ שמעביר לנהג מידע על כמה מהפחים מלאים ואיזה מהם עליו לאסוף וכך מבצע חיסכון עצום בזמן העבודה, בדלק ובבלאי״.
הטכנולוגיה הזו עובדת גם בתאורת רחוב. אלי: ״ניתן לחסוך מליונים של דולרים בעזרת המערכת שלנו שיודעת לנתר רחובות שלא עוברים בהם הרבה אנשים. או ליצור מצב שרק אם עובר הולך רגל אז התאורה נפתחת ומספקת אור״.
״היתרון שלנו שניתן על בסיס אותה מערכת גם לשלב חיישן שידווח על חניה פנויה, חיישן שידווח על זיהום אויר או רעש וככה במערכת אחת ניתן לקבל מספר מערכות שיכולות לספק מידע רב ערך לרשות ולאזרח״. חייבים להודות רעיון מבריק.
זולים ב- 90 אחוז מהמתחרים
השלושה מספרים שהטכנולוגיה של IOTTier כבר נמצאת בפילוט אצל רשתות מזון גדולות בישראל. תוכלו למצוא אותה כבר בסניפים של יינות ביתן וסופר-קופיקס, שם המערכות מנטרות ומבקרות את מאות המקררים של החברות. איתן: ״יש כל כך הרבה חברות מזון בארצות הברית שלעיתים רבות יש להם בעיות. הם מגיעים בבוקר ורואים שיש תקלות במקררים, צריכת החשמל שלהם היא עצומה או שהם פשוט רוצים לחסוך באנרגיה ובחשבונות החשמל העצומים שלהם. צ׳יפ אחד שלנו במקררים שלהם יכול לתת ללקוחות מידע מדוייק והתראה על כל מקרר עם חריגה בטמפרטורה, להודיע אם הוא הפסיק לעבוד במשך הלילה, או שצריך לעשות לו תחזוקת מנע. אנחנו אפילו יודעים לספר לחברות מתי המקרר שלהם עומד להתקלקל כדי שהם יוכלו להתכונן מראש״.
יתרון נוסף של IOTTier הוא שהם זולים ב-90 אחוז מהמתחרים. אלי: ״אנחנו שוברים שוק מבחינת מחיר והמודל העיסקי שלנו מאוד טוב למשתמש. ההתקנה נעשת בחינם והכסף משולם רק על הרשיון. בישראל 25 שקלים לחודש ובארצות הברית10 דולר״.
השלושה מפנים אותי לאתר של חברת החשמל בישראל שם החברה הענקית מחמיאה לטכנולוגיה של IOTTier שעוזרת להם לנטר את הפילרים ארונות חשמל שכונתיים), למצוא בעיות קרינה או לגלות האם נעשה נסיון לגנוב חשמל. כמו כן, המערכת מספקת להם אינפורמציה על איכות הזרם או חדירת מים, וגם חוזה מתי עלולה להתרחש הפסקת חשמל ובאיזה רחוב והכל כמה שעות לפני שזה מתרחש.
אחד הדברים המרשימים בטכנולוגיית החברה היא ללא ספק מערכות של בינה מלאכותית שלומדת את דפוסי העבודה של המשתמש ושל הסביבה שלה. כך לדוגמא, הם יכולים לקחת מקרר שנחשב למכונה פשוטה שנדלקת ונכבת בכל פעם שהטמפרטורה עולה או יורדת, ודרך השבב שמותקן עליו ומחובר לענן, החברה יכולה לנהל את אותו מקרר שיעבוד בצורה חכמה ויחסוך בחשמל לבעליו. אותו מקרר יכול לעבוד בצורה שונה בקליפורניה מאשר בתל אביב. כל האינפורמציה שמחוברת לענן מאפשרת למערכות לדבר בינהן וכך הן לומדות ומשתפרות עם הזמן.
***
IOTTier עומדת להיכנס בקרוב לארצות הברית, ובעלי החברה מחפשים שותף מקומי שמבין במסחר כדי לסייע בהתרחבות. למערכות שלהם תהיינה גם מחלקת שירות לקוחות שעובדת באופן שוטף עם החברה.
הטכנולוגיה קיימת, ועכשיו השלושה ממסחרים אותה למגוון תחומים בינהם: חקלאות, נדל״ן, עסקי המסעדנות, מפעלים, עיריות ועוד תחומים רבים בהם הטכנולוגיה תביא לשינוי כללי המשחק.
ליצירת קשר: eitan@iottier.com, www.iottier.com