נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, הגביר השבוע את המאמצים לנסות לשכנע את המצביעים האמריקאים שהמדינה לא נפלה למיתון, לפני שיפורסמו השבוע נתונים חדשים. אלה צפויים להראות שהכלכלה ממשיכה להתכווץ. "אני לא חושב שאנחנו עומדים בפני מיתון", אמר ביידן אחרי פגישת זום עם בכירים בענף ההיי-טק ומנהיגי האיגודים. האירוע נועד לקדם את החוק לחיזוק התחרות מול סין, שהסנאט עשוי לאשר השבוע. בשל החששות ממיתון, יועציו של ביידן תידרכו עיתונאים בנוגע לבריאותה של הכלכלה, והדגישו את עמדת הממשל ששוק העבודה הלוהט הוא סימן אחד מיני רבים שהכלכלה האמריקאית חסינה.
חוסר הסכמה בנוגע להגדרה הטכנית של מה נחשב למיתון, מעניק גם לבית הלבן וגם לרפובליקאים אפשרות לטעון לכאן או לכאן לפני שיפורסמו ביום חמישי נתוני התמ"ג של ארה"ב. הצמיחה ברבעון הראשון הייתה מינוס 1.6%, והנתונים החדשים צפויים להראות שכלכלת ארה"ב צמחה מעט או אולי אפילו התכווצה ברעון השני.
מחוקקים רפובליקאים מאשימים את ביידן בכך שהוא מעוות מונחים כלכליים בסיסיים כדי להציג מצג שווא של הכלכלה. "יש לנו חדשות בשבילך, ג'ו ביידן", מסרה הוועידה הרפובליקאית בהודעה לעיתונות. "אתה לא יכול לשנות את המציאות רק כי אתה משנה את ההגדרות". בכירים בממשל מכחישים שוב ושוב את הטענה הזו, ומסבירים את הקריטריונים שלשכת הסטטיסטיקה הלאומית משתמשת בהם כדי לקבוע האם הכלכלה במיתון. הלשכה לא בהכרח מכריזה על מיתון אחרי שני רבעונים רצופים של צמיחה כלכלית שלילית.
דוברת הבית הלבן, קארין ז'אן-פייר, אמרה שההגדרה הפופולרית למיתון היא קונבנציה של עיתונאים, לא הערכה מקצועית. "ההגדרה שבה משתמשים כלכלנים היא שונה", אמרה. כראיה לכך שארה"ב לא הידרדרה למיתון, ז'אן-פייר ציינה את האבטלה הנמוכה, ההוצאות הצרכניות החזקות וההשקעות הגדולות בעסקים. "כל הסימנים הללו מראים לנו שאנחנו לא במיתון או בתקופה של לפני מיתון", אמרה.
נוריאל רוביני: "הרעיון שהמיתון יהיה קצר וקל הוא הזוי לחלוטין"
נוריאל רוביני, הכלכלן שחזה את המשבר הפיננסי של 2008 ואסונות כלכליים אחרים, טוען כי בניגוד לדעה הרווחת המיתון הקרוב לא יהיה קצר. "הרעיון שהמיתון יהיה קצר וקל הוא הזוי לחלוטין", אמר בראיון ל-Bloomberg SurveillanceTV כשנשאל בנוגע למיתון הצפוי. רוביני הסביר כי "נוצר קונצנזוס לכך שנחיתה קשה היא סבירה כמו נחיתה רכה, אבל עכשיו אנשים אומרים שיהיה לנו מיתון קצר, רדוד וקל. אני חושב שיש סיבות רבות לכך שיהיה לנו מיתון חמור – ומשבר חוב ומשבר פיננסי חמורים".
"יחס החוב-תוצר בכלכלות מפותחות נמצא בשיא היסטורי – 420% – והוא במגמת עלייה. יש לנו הרבה חברות זומבי" (תאגידים שאין להם רווחים וצידוק כלכלי לאורך זמן, וממשיכים להתקיים בלי שפושטים רגל או נקנים). "משקי בית, ממשלות ומוסדות פיננסיים הוציאו הרבה במהלך מגפת הקורונה, ועם הידוק המדיניות המוניטרית פירעון חובות נהיה מכביד יותר". רוביני הסביר כי "במהלך שנות ה-70 היתה לנו סטגפלציה, אבל יחסי החוב-תוצר היו נמוכים. אחרי המשבר הפיננסי העולמי היה משבר חוב, אבל האינפלציה ירדה כי הייתה פגיעה בביקוש ומחנק אשראי". ואילו הפעם, אומר רוביני, "יש לנו זעזוע אספקה שגורם ללחצים סטגפלציוניים ויחסי חוב שהם גבוהים ברמות היסטוריות. בניגוד למיתונים קודמים, הפעם אנחנו הולכים למיתון על ידי הידוק המדיניות המוניטרית ללא יכולת תמרון תקציבית".
אנליסטים בכירים בוול סטריט חלוקים בנוגע להשפעה של נתונים כלכליים חלשים יותר על מדיניות הבנק הפדרלי והמשמעות שלהם עבור שוק המניות. אסטרטגים של מורגן סטנלי אומרים כי מוקדם מדי לצפות שהבנק הפדרלי יפסיק להדק את מדיניותו, גם כאשר גדל החשש ממיתון – מה שמרמז שלמניות יש יותר מקום לרדת לפני שיגיעו לשפל. לעומתם, אסטרטגים של ג'יי.פי מורגן צ'ייס אומרים כי הימורים על כך שהאינפלציה הגיעה לשיא יובילו את הפד לשנות מדיניות – וישפרו את התחזית עבור שוק המניות במחצית השנייה של השנה.
מדד S&P 500 התאושש החודש. לאחר צניחה חדה במחצית הראשונה של השנה, המדד כעת בדרך לחודש הטוב ביותר שלו מאז אוקטובר, מפני שרווחי החברות היו טובים מכפי שרבים חשבו, וחדשות רעות רבות כבר תומחרו., הבנק הפדרלי צפוי להעלות השבוע את הריבית בעוד 75 נקודות בסיס, לאחר ההעלאה הגדולה ביותר מאז 1994 בחודש שעבר.