ד"ר' עומר בום מ-UCLA בילה 22 שנים בקידום ההיסטוריה של יהדות מרוקו ועידוד היחסים בין יהודים למוסלמים
עם שטיח אדום ומוזיקה מרוקאית ממלאת את חללי בית הכנסת אם הבנים בלוס אנג'לס בשבוע שעבר, יותר מ-400 מיהודי מרוקו ויוצאי יהדות ספרד בעיר התאספו כדי לכבד את האנתרופולוג המרוקאי המוסלמי עומר בום על שני עשורים של קידום ההיסטוריה של יהדות מרוקו ועידוד חם של היחסים בין יהודים למוסלמים. "ד"ר בום היה האלוף בקירוב בין אנשים שונים, במיוחד יהודים ומוסלמים, עם תחושת כבוד הדדי; וגם עוזר לשימור ההיסטוריה העתיקה של יהודי מרוקו ב-UCLA", אמר רב בית הכנסת אם הבנים, יהושע ביטן.
פעילי הקהילה היהודית באירוע אמרו שהם לא מופתעים מכך שבום עומד בראש התוכנית ללימודי ספרד של UCLA, בגלל הידע הרב שלו וההשפעה הבינלאומית שיש לעבודתו על יחסים בין-דתיים. "במשך שנים, כשאנשים רבים אמרו שהיהודים והמוסלמים לעולם לא יסתדרו, עומר איתגר אותם בנושא", אמר ג'ונתן באס, פעיל יהודי באזור לוס אנג'לס. "הוא היה בחוד החנית של תנועה עולמית חדשה שמקדמת אהבה וסובלנות לכל ילדיו של אלוהים באמצעות עבודתו שמציגה את העדויות ההיסטוריות מהעבר לשיתוף הפעולה ההדוק בין יהודים למוסלמים".
בום אומר שהוא הסתקרן לראשונה עם יהודי מרוקו לפני 22 שנה, כשהחל לחקור את עבודת הדוקטורט שלו שבדקה את ההשקפות והאינטראקציות שהיו למוסלמים המתגוררים בכפרים קטנים בדרום המדינה עם יהודים. "במחקר שלי גיליתי שבמשך ארבעה דורות, למוסלמים בכפרים הקטנים האלה בסהרה, שלא הייתה להם חשיפה תקשורתית וחלקו קירבה עם היהודים בניסיון לשרוד בסביבה המדברית ההיא, לא היה סכסוך עם יהודים. כמו כן, במרוקו יש לנו מזל גדול שיש לנו מערכת פוליטית ותרבות שקידמו סובלנות לכל הקבוצות, כולל היהודים שחיו במדבר מרוקו מאז חורבן בית שני".
בום אמר כי עבודתו האקדמית המציגה את הקשר ההדוק ההיסטורי בין יהודים ומוסלמים במרוקו השפיעה על גורמים רשמיים במדינה לכלול את ההיסטוריה של יהדות מרוקו בספרי הלימוד בתוכנית הלימודים של תלמידים בגילאים שונים. "אני באופן אישי מאמין שהלימוד על יהודי מרוקו יכול לאפשר לדור הבא שחי במרוקו ללמוד עד כמה חשובה תרומתה של הקהילה היהודית לאומה במשך מאות השנים", אמר. "זה גם מאפשר ליהודים היום להבין שיש מוסלמים שחיו איתם זה לצד זה בשלום". בום עובד כיום על כתיבת ספר על קורותיה של קהילת יהודי מרוקו שחיה בלוס אנג'לס ועל יחסיו של המלך מוחמד החמישי המנוח עם יהודים במהלך מלחמת העולם השנייה. בשנים האחרונות הוא כתב רבות בכתבי עת אקדמיים על השפעת השואה על יהודי צפון אפריקה. הרומן הגרפי הבדיוני שלו לצעירים על קורותיו של יהודי שנמלט מגרמניה הנאצית לצפון אפריקה יראה אור בשנה הבאה באנגלית, צרפתית וערבית.
כשנשאל על ההשפעה של הסכם השלום בין מרוקו לישראל ב-2020, אמר בום כי היוזמה אכן הגבירה את הקשרים העסקיים, התיירותיים והאקדמיים הישירים בין שתי המדינות, אך היא אינה נתפסת כמשהו יוצא דופן עבור מרוקאים רבים. . "במרוקו הסכמי אברהם לא ממש נתפסים כנורמליזציה של היחסים עם ישראל, אלא כהמשך והידוק הקשרים בין מרוקו לקהילה היהודית שלה שקיימים כבר די הרבה זמן".
ערב ההוקרה לבום היה מלא בגילויי חיבה למרוקו של קהילת אם הבנים. לא רק זמרים ומוזיקאים מסורתיים ממרוקו ביצעו שירים בערבית, אלא דגל מרוקו הוצג יחד עם דגל אמריקה וישראל, כמו גם תמונה של המלך הנוכחי, המלך מוחמד השישי. לאחר השמעת ההמנונים הלאומיים של שלושת העמים, קרא ביטן תפילת רווחה עברית למלך. "המלך הנוכחי של מרוקו, אביו המנוח וסבו כולם גילו חסד רב ליהודי מרוקו ויצרו סביבה של שלום יחסי עבור היהודים שם, ולכן הקהילה שלנו תמיד התפללה עבורם", אמר ביטן. "בניגוד ליהודים במדינות ערביות ומוסלמיות אחרות, אנחנו, יהודי מרוקו, לא חווינו אנטישמיות קיצונית, ולכן יש לנו גאווה רבה על המורשת המרוקאית שלנו". בשנת 2019, יהודי מרוקו באזור לוס אנג'לס כיבדו את מוחמד השישי באירוע שכותרתו "הצדעה למרוקו: כיבוד שושלת סובלנות". אירוע זה כלל הופעה נדירה של הנסיכה לאלה חסנא, אחותו הצעירה ביותר של המלך, וכמעט 50 צירים ממרוקו, אמר ביטן.
באירוע גם נכח דריס אל יאזמי, הנשיא המוסלמי של מועצת המרוקאים המתגוררים בחו"ל, ארגון ממשלתי מרוקאי, שהעניק לבום פרס מטעם הקהילה היהודית הנוכחית במרוקו. "עומר הביא גאווה גדולה למרוקו כשגריר השלום עם המחקר החשוב שלו על ההיסטוריה של יהדות מרוקו. הוא ראוי לכיבודים אלה ולרבים נוספים", אמר אל יזמי.