fbpx
Connect with us

נפש

חובה בכל בית: "החגים היהודיים בהתנסות אישית"

Published

on

ספרה של הפסיכולוגית רונית טרטמן מנגיש גישה חילונית-חווייתית למסורת היהודית שקל וכיף להחדיר בילדינו, ומבוסס על ההתנסות שלה עם שלושת ילדיה * "כל דבר קטן מוסיף לאווירה ולזיכרונות שבבית, ואפילו אם תעשו רעיון אחד לחג מהספר – יש בכך המון ערך מוסף לילדיכם" * המלצת רכישה וקריאה

לפני כמה שנים, נכחתי בהרצאתם של רב ופסיכולוגית ילדים שאמרו לנו, ההורים הישראליים שחיים בארצות הברית, משפט שכנראה מעולם לא אשכח: "תודו בזה או לא, אבל אתם חייבים להבין שהילדים שלכם אמריקאים".

כשפגשתי את הפסיכולוגית רונית טרטמן, התרגשתי לראות איך בחורה חילונית לגמרי, אמא לשלושה ילדים החיה בפילדלפיה, אשר לקחה יוזמה והתחילה להעביר לילדיה את המסורת היהודית בצורה חווייתית ומהנה, כזו ש"נוגעת" בכל החושים, כך שהחגים, הסממנים והמנהגים שלנו כישראלים וכיהודים, יטמעו בילדיה ולעולם לא יישכחו.

זה לא עוד ספר על איך לחזור בתשובה, ובטח שלא הפחדות מה יקרה אם לא נשמור שבת.  מדובר במקבץ של פעילויות לילדים, חלקן פעולות יצירה, חלקן משחקי קופסא או תנועה, וכמובן אכילה, שאמא חילונית המציאה, ניסתה והצליחה עם ילדיה.

עניין ההתבוללות קרוב לליבה של רונית, והיא מאמינה שאם לא ננחיל לילדינו מגיל צעיר, את המסורת שלנו, הם מהר מאוד "יתערבבו" עם מנהגים וחגים לא שלנו. רונית: "כאמא לילדים צעירים, אני ממש יכולה להזדהות למשל עם הקושי 'להדליק אותם' על חג החנוכה ולהוריד אותם מהכריסמס… שלא נדבר על חג ההאלווין שהרבה יותר גרנדיוזי בעיניי הילדים בהשוואה לחג הפורים.

"ארץ ישראל היא הבית של כולנו, של כל יהודי בגולה, ולמרות שהחלטנו כולנו לחיות פה, משלל סיבות שונות, בנו ההורים טבוע בזיכרון ובדי.אן.איי מהי למשל צפירת של יום השואה, מדוע אוכלים רימון בראש השנה, או מהי הסיבה לאכילת מאכלים נוטפי שמן בחנוכה.

"למדנו את זה בגנים ובבתי הספר. נסענו על אופניים ברחובות בימי כיפור. חיינו ונשמנו את המסורת הישראלית יהודית. אבל לילדינו אין זיכרונות כאלה, והתפקיד שלנו היא להטמיע בהם את הערכים הללו. אנחנו המורים הראשונים לילדים שלנו, והאמת שלכל החיים. מה שהם סופגים בבית לכך הם מתחנכים. וכיוון שלא כל הילדים לומדים בבית ספר יהודי, האחריות היא שלנו.

"כולנו יודעים שהקהילה היהודית באמריקה מאוד שונה מהקהילה הישראלית, ולא פשוט בכל חג 'להתחבר איתם"' או להיזכר מה הסיפור היפה שמאחורי המנהג או החג. כשלעצמי, לא פעם פתחתי יוטיוב או גוגל על מנת להיזכר במסורת הישראלית שלנו".

רונית מציעה ספר נגיש לכל כיס, עם הסברים פעילויות ושירים. הספר נכתב בזמן אמנם הקורונה, אבל הרעיונות בו נאספו שנים רבות, כשילדיה היו קטנים, ולא היה עוד אינטרנט לבדוק ולהיזכר. רונית מצאה דרכים יצירתיות וחווייתיות ובעיקר לא רק "הרצאה". דרך שכל המשפחה נהנית ביחד ליצור, לחגוג, לשחק ולהיכנס לאווירה החגיגית שיש בכל מועד יהודי.

הספר זמין לרכישה באמזון ומגיע אליכם תוך יומיים לפתח הדלת, וחשוב לציין שאין לרונית רווחים על הספר כי הוא נמכר במחיר עלות. הוא זמין בשפה העברית האנגלית הרוסית, ספרדית, קטלנית ופורטוגזית.  בנוסף הספר עבר את אישורו של הרב אלברט גבאי מ-Congregation Mikveh Israel בפילדלפיה וכל התכנים בו נכתבו על פי ההלכה היהודית.

הספר מנגיש גישה חילונית וחווייתית למסורת היהודית שקל וכיף להחדיר בילדינו. רונית משתפת עם כולנו אסטרטגיות שעבדו לה עם ילדיה ומדגישה שאינה מנסה לגייר או להחזיר בתשובה אף אחד. היא מעולם לא הלכה לבית כנסת, מפני שאבא שלה תמיד אמר לה שהתפילה והאמונה הן בינה לבין אלוהים. המילים שיוצאות מהלב.

רונית נולדה לאבא דיפלומט וחיה את שנות ילדותה באתיופיה וונצואלה. כשהמצב החמיר הם עברו לאמריקה וחיו עם הקהילה היהודית. בתור ילדה לאבא שמציג ומייצג את ישראל, בבית תמיד היה חשוב להוריה להזכיר לה מהיכן היא הגיעה ומהי ההיסטוריה של העם היהודי. ונכדה לסבתא ניצולת שואה, שמילותיה האחרונות לרונית לפני פטירתה היו, "אנא נכדתי, לעולם אל תשכחי מהיכן הגעת ואל תפסיקי לחפש את המשפחה שלך", רונית לקחה את הבקשה כמשימה או ייעוד, חקרה את ההיסטוריה, הגנים ואילן היוחסין שלה ועד היום מגלה דברים מרתקים בעזרת "בדיקת גנים".

חשוב לרונית להדגיש שכל הפעילויות בספר אינן "אינסטגרמיות ופוטוגניות", אלא באמת פעילויות חווייתיות שעושה יחד כל המשפחה. "כל דבר קטן מוסיף לאווירה ולזיכרונות שבבית, ואפילו אם תעשו רעיון אחד לחג מהספר – יש לזה המון ערך מוסף לילדיכם. אפילו לשמוע שיר אחד לפני כניסת שבת, או לחמם חלות קנויות שהריח שלהן מתפשט בכל הבית – זה המון״.

לינק לרכישת הספר מאמזון:

https://www.amazon.com/gp/product/B0B4618GNT/ref=dbs_a_def_rwt_bibl_vppi_i5

לחץ להגיב

Leave a Reply

האימייל לא יוצג באתר.

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

נפש

אז מה יהיה? 

Published

on

חוסר הוודאות וחוסר הנודע בתקופה האחרונה הם אחד הסממנים הכי הבולטים ביותר למצב בארץ באופן אישי וגלובלי * על אי ודאות והקושי לחזות מראש

 כולנו משתוקקים לדעת מה יהיה? מה הלאה?
הרצון האנושי הוא תמיד לחפש וודאות. בעיקר בימי המלחמה, אך הנטייה הזו היא לא רק עם החטופים, עזה והמצב המדיני. אנו, בני האדם, תמיד מתמקדים ברצון להבין, לדעת, ולהכיר מה יהיה לנו מחר, בשבוע הבא, או לאורך חיינו. הצורך בוודאות מושך אותנו כמגנט, בין אם זה בתחום האישי, המקצועי או החברתי.
לחלקנו, אי ודאיות עלולה להוביל לתחושות מתח וחרדה, בעיקר ברגעי משבר (כמו גירושים, אובדן כלכלי או פיזי). אך האם באמת הצורך בוודאות כל כך חיוני כמו שנהוג לחשוב?

״מה יהיה?״ כמה פעמים שאלתם או נשאלתם. בלב, בשקט או בקול רם, בעיקר מאז השבעה באוקטובר. מה הלאה?
חוסר הוודאות וחוסר הנודע בתקופה האחרונה הם אחד הסממנים הכי הבולטים ביותר למצב בארץ באופן אישי וגלובלי. אנחנו בסך הכל יצורים אוהבי יציבות ושגרה, לא מטעמי שעמום, אך ממקום של בטחון. השאלות (חפירות יומיות כי בעצם אין תשובה): מתי תגמר הקורונה?  מה יהיה עם הבורסה? מתי הילדה תתחתן?  הרצון הבסיסי לחזות מראש מה יקרה או לצפות לתוצאה מסוימת, נוסכת בנו את התחושה של ידיעה מוחלטת. אפשר להתמודד עם כל מה שלפנינו, רק אם נדע.

כבר בטח פגשתם כמה פעמים את התחושה שאתם בקצב של החיים הידועים, עם סדר שלהם הורגלתם, עם תוכניות שתכננתם, ופתאום החיים טורפים קלף חדש שבכלל לא ציפיתם לו? 

מדינה שלימה דמיינה שבת נינוחה בחיק המשפחה, בהעפת עפיפונים בעפיפונידה בדרום, בריקודי טראנס עם חברים, בחג-שבת עם החבר׳ה בבסיסי, בהקפות לשמחת תורה, או סתם בלהעביר יום שקט עם קפה וספר- כל זה התהפך ליום של חוסר ודאות מוחלט. שיתוק מוחלט של מדינה שלימה. 

בני אדם באופן טבעי מחפשים תשובות ויציבות, ויש המוצאים נחמה ביכולות הניבוי. לא פלא שאסטרולוגים, נומורלוגים, קוראים בקפה, בידיים, בפנים ואפילו מתחברים לנשמות חתולים וכלבים עושים קריירה מסחררת רק מחיזוי העתיד. מי בכלל רוצה את ההווה, לא ״אין״ בכלל.
אנחנו מפתחים אשליה שאם נדע מה העתיד נדע גם ממה להזהר, ואיך להתכונן, ושום דבר לא יפחיד אותנו כי נהיה מוכנים לדברים הכי מפתיעים (שבדרך כלל מצטיירים לנו כהכי שליליים). אף אחד לא ימשוך את השטיח מתחת לרגלנו בבום.

כשאנשים מתמודדים עם אי ודאות, זה לא רק משפיע עליהם נפשית, לעיתים קרובות נוטים לנסות להתמודד על ידי התנהגויות מסוימות שהופכות להיות הרגלי התנהגות הורסניים:
1. חיפוש אישרורים חיצוניים יתר על המידה
2. השהיית קבלת החלטות
3. בדיקה נשנית וחוזרת של פעולות שנעשו
4. ניהול מיקרו של אנשים או של משימות.

מה קורה בפועל? המחקר מראה/מוכיח את ההפוך. דאגה כרונית, כפי שמציעים לורנס רובינסון ומלינדה סמית', אינה מעניקה שליטה על אירועים בלתי צפויים. בעצם, העיסוק התמידי בעתיד, ובמה יהיה, גוזל מאיתנו את שמחת ההווה, שואב את האנרגיה שלנו ואפילו ומשבש את השינה שלנו. זוכרים את הלילות בהם ניהלתם כל הלילה שיח ארוך ומלא תשוקה עם מישהו עמו אתם לא מסכימים, מה תגידו ומה הוא יענה, או מנסים לנתב מהלכים בחיים שלכם כמו במבוך. גלגלי חרדה אינסופיים והתכוננות לרע מכל. 

כדי לנווט אי-ודאות בצורה יעילה יותר, רובינסון וסמית' מציעים להתמקד בעצם בהיבטים שבשליטתנו. מה זה אומר? גם אם יש דברים שאנחנו לא יכולים לשלוט בהם, כמו כסף או בעיות בריאות, אנחנו עדיין יכולים לבחור לעשות דברים קטנים שיעזרו לנו. 

זה קורה בשלבים:

1. הכרת רגעי החרדה: התחילו להכיר ולזהות בדיוק מתי אתם מרגישים חוסר וודאות. תוכלו להבחין בזה דרך תגובות רגשיות כמו דאגה יתרה, חשש, שאלות מתמידות כמו "מה אם," או תגובות פיזיות כמו מתח בשרירים, קוצר נשימה, או רגשות של ריקנות בבטן.

2. התמקדות ברגע הנוכחי: פנו את תשומת הלב שלכם לרגע הנוכחי ותאפשרו לעצמכם להרגיש ולחוות את החוויה במלואה. זה כולל כל הרגשות, גם השליליים והמפחידים.

3. שחרור: הזכירו לעצמכם שאי אפשר להימנע מסיכונים וחוסר ודאות לחלוטין, ושבעצם אתם כבר מתמודדים עם כך בחייכם. 

4. לסמוך על עצמנו: זאת הזדמנות נפלאה להתחבר לאינטואיציה שלכם ולהגביר את הביטחון העצמי שלכם. לא כל אי ודאות היא שלילית. לעיתים ישנן תוצאות חיוביות שמופיעות להופיע באופן בלתי צפוי, ודווקא אימוץ אי ודאות יכול לטפח יכולות הסתגלות וחוסן.

אז בפעם הבאה שאתם שואלים מה יהיה עם כל האי ודאות והשינויים המסתוריים בחיים, תזכרו שזה לפעמים היופי שבתהליך ובדרך החיים. בסופו של יום, אין לנו שליטה במה שיקרה – אך תמיד יש לנו שליטה באיך נגיב לזה.

ד״ר אתל לייט דוקטור לפסיכולוגיה חיובית, חוקרת את התקשורת האנושית ומערכות יחסים. ד״ר לייט היא אשת תקשורת ומדיה, סופרת של שלושה רבי מכר, ומרצה לפסיכולוגיה ועסקים באוניברסיטאות בארה״ב. 
על תקשורת מקרבת: קבוצות או פגישות אינדיבידואליות  – 

media@DrEtelLeit.com
www.DrEtelLeit.com

המשך לקרוא

הפייסבוק שלנו

הירשם לניוזלטר שלנו

Featured4 שבועות ago

מיצג באוניברסיטה היוקרתית של לוס אנג'לס: תצלומי החטופים ובלונים במקום הכי מרכזי בקמפוס 

Featured3 שבועות ago

חשד בלוס אנג'לס: פרו-פלסטיני היכה במגפון מפגין ישראלי מבוגר, שצנח לאדמה ומת יום לאחר מכן

Featured3 שבועות ago

מיצג האמנות המטלטל של תומר פרץ בלוס אנג'לס: מאות "נרצחים" בפארק בדאון טאון, כמו במסיבה ברעים

Featured3 שבועות ago

יותר מ-8 מיליון צפיות: המערכון של "ארץ נהדרת" על צביעות הסטודנטים בארה"ב חורך את הרשת. צפו בסרטון

Featured4 שבועות ago

בן שפירו טס לעימות עם פרו פלסטינית באוניברסיטת אוקספורד היוקרתית – ונתן לאנטישמים בראש. צפו בסרטון

Featured3 שבועות ago

קטטה אלימה בעקבות הקרנת סרטון הזוועות של צה"ל במרכז ויזנטל בלוס אנג'לס; גל גדות וגיא נתיב הבריזו

Featuredשבוע 1 ago

בושה: הפרופסור היהודי התבטא נגד חמאס – והורחק מהאוניברסיטה הכי יוקרתית בדרום קליפורניה 

Featured3 שבועות ago

השבוע, בעזרת גיא נתיב וגל גדות: סרטון הזוועות של צה"ל ישודר בלוס אנג'לס בפני בכירי הוליווד

כתבות שבועיות