מבחינת הגודל החיצוני והפנימי, איכות נסיעה ומבנה הרכב אין ספק שה- הMaverick החדש הוא רכב פרטי • מבחינת תא המטען החיצוני, יכולת הגרירה והפרקטיות – מדובר בטנדר לכל דבר • במונחים יהודיים, ה-Maverick הוא פרווה, לא חלבי ולא בשרי • מבחן בדרכים
בעידן ש Pronounce זה אלמנט חשוב בהגדרה הקיומית של אדם (וחווה) וקיים סוג של לחץ חברתי להגדיר מוסכמיות כלשהן (כמעט לכל דבר) פורד החליטו לנסות את מזלם עם דגם חדש ״קשה הגדרה״. ה Maverick, לצורך הענין, הגיע ושבר מוסכמות אלו בהגדרת עצמו. אומנם ה Maverick זכה בתואר ״טנדר השנה״ לשנת 2022 על ידי איגוד עיתונאי הרכב NACTOY, אבל האם ה Maverick באמת טנדר או רכב פרטי? כמו עם כל ״Pronounce״, תלוי את מי שואלים. מבחינת הגודל החיצוני, הגודל הפנימי, איכות נסיעה ומבנה הרכב כ unibody אין ספק שה Maverick הוא רכב פרטי. מבחינת התא מטען החיצוני, ה tailgate והפרקטיות, ה Maverick הוא טנדר לכל דבר. במונחים יהודיים, ה Maverick פרווה, לא חלבי ולא בשרי.
בתחלס ה Maverick לא מציג רעיון חדש אלא מחודש. לקראת סוף שנות החמישים, פורד הציגו את ה Ford Ranchero שהציע שילוב של רכב פרטי עם תא מטען פתוח, נסיעה נעימה יותר ותצרוכת דלק סבירה יחסית לטנדרים של בתקופה. המתחרה מבית גנראל מוטורס מיהרו והציגו את ה Chevrolet El Camino כשנתיים אח״כ. התחרות בין שני הדגמים נמשכה לאורך שנים רבות וכיום שני הדגמים זכו למקום מכובד ופופולארי בעולם האספנות.
מאז מספר יצרנים ניסו את מזלם עם רכבים ״דו-שימושיים״ אבל לא זכו להצלחה רבה ושבירת שיאי מכירות. אלה שרצו טנדר, קנו. ואלו שרצו רכב פרטי, גם קנו. השוק פשוט לא הסכים לקבל (ולקנות) רכבים עם ״Pronounce״ לא ברור והגדרי (חצי טנדר – חצי רכב פרטי). חלק מדגמי ה״חצי-חצי״ אפילו ישמעו מוכרים לחובבי רכב מביניכם:
המשותף לכולם? כולם ניסו, כולם ניכשלו (בסופו של דבר) וכולם נעלמו כלא היו. כיום בשוק הרכבים היחודי הזה ישנם שני מתמודדים ברורים: ה Maverick לבית פורד וה Santa Cruz לבית יונדאי. ה״מתכון״ קצת השתנה, עם העובדה שמיני-טנדרים האלו מגיעים עם ארבע דלות בניגוד לרוב אבותיהם בעלי שתי הדלתות עם המראה הקלאסי. סובארו ניסו את מזלם עם ה Subaru Baja וארבע דלתות אבל ה״נסיון״ ניגנז לאחר כ 3 שנים של מכירות נמוכות. העיצוב אמר דרשייני. רק מכורי סוברו הסכימו להעלים עין ולהתמקד בפרקטיות של הרכב. לאומתו ה Maverick בעל עיצוב נאה, שמרני ועדיין חדשני.
פרטי העיצוב השונים ששומרים על מראה פורד המשפחתי עם שילוב אינטגראלי בין הגריל הקדמי והפנסים. קוי אופי ישרים ונקיים לאורך כל הרכב. עיצוב נקי שמתאים גם לשווקי שוק שונים בעולם. עם ה Maverick פורד בחרו ללכת על בטוח ולא לנסות מראה חיצוני ראדיקאלי שעלול להרחיק קונים פוטנציאלים. ה Maverick נראה ומרגיש כמו האח הקטן של הטנדר F-150 אבל בגירסה משפחתית בניגוד ל Ranger שקצת יותר גדול ומקרין פחות משפחתיות ויותר ״טנדר״. מין גרסה מודרנית לפורד Ranchero.
רכב המבחן הגיע לידי בגירסה היברידית החדשה, עם מנוע 2.5L והספק של 191כ״ס, 155 lbft, בסיס גלגלים של ״121, גיר אוטומטי רציף (CT), ורמת גימור XLT שמגיעה עם גלגלי ״17. הגירסה ההיברידית מגיעה רק עם הנעה קידמית. יכולת הגרירה של הרכב מוגבלת לכ 2000 lbs. הרכב הספציפי שנבחן, נבנה במקסיקו ומגיעה עם אחריות לשלוש שנים. תג המחיר עומד על $26,950 שכולל מספר אופציות בסיסיות, ו destination and delivry charges. המחיר הבסיסי ללא כל התוספות עומד על MSRP של $22,280. מחיר סביר ביותר עם תמורה מצויינת (נתוני יצרן – כ 42 mpg בכביש המהיר ו 33 בעיר). כמובן שקיימים דגמים נוספים שכוללים גירסה בנזין רגילה (250 כ״ס) והנעה 4X4. בנסיעות המבחן צריכת הדלק נעה בין 34 ל 41 mpg, עם ממוצע שבועי של 39.4 (שרובן נסיעות בין עירוניות). תג המחיר יכול לזנק מעלה בכ $10000 עם התוספות הללו. במצב השוק הנוכחי יש תור המתנה די ארוך לשני הדגמים (היברידי ובנזין ecoboost) כך שהמבחר מצומצם והמחיר הסופי עולה בהתאם ל Mark-up של סוכניות הרכב.
רמת הגימור XLT סבירה ביותר עם מספר מכובד של אופציות סטנדרטיות. העיצוב הפנים צעיר, מרענן והשימוש במבחר פלסטיקים גדול, לא הרגיש ״זול״ אלא מעשי ונוח לניקוי. עם תו המחיר הסביר, חיפשתי בחשדנות את ה״בעיותיות״ ברמת הגימור ואיכות יצור הרכב אבל האמת שהופתעתי לטובה וברובו הרכב בנוי היטב ומספק תמורה נאותה למחירו. אומנם מצאתי מספר קטן של דוגמאות רמת גימור לא מקובלות ואותן אשתף באתר (עם תמונות) אבל בגדול, הן זניחות יחסית.
גודל הרכב יחסית סביר מבחוץ ונסיעה וחניה בעיר לא היוו בעיה. הרכב נכנס כמעט לכל חניה שמתאימה לרכב פרטי, במצב שטנדר לא היה מסוגל לתמרן. קוטר הסיבוב של הרכב גם קצר יחסית (אפילו טוב ממספר רכבים פרטיים שבחנתי). תא המטען קצר (כמובן) אבל מכיל כ 10 נקודות קיבוע לקשירת מטען, מסילות צדדיות לקשירת מטען ותאורה מתאימה לתנאי חושך ממספר כיוונים. בנוסף קיימות שתי נקודות חיבור ל 400W/120V (אחת בתא המטען החיצוני ואחת לנוחיות הנוסעים במושב האחורי). דלת הנהג מצויידת גם ב Ford SecuriCode Keyless Entry Keypad. צלעות החיזוק במעטפת הגג מפוצלות כך שניתן להוסיף חלון-גג לחפצים בדבר.
פנים הרכב מעוצב עם דגש על יעילות, איחסון וקלות ניקוי. מגוון הצבעים ברכב נאה, מרענן ופשוט (במובן טובה). בכל ארבעת הדלתות יש מקומות איחסון עם יעודים שונים ותאי איחסון מגוונים. גם בקונסול המרכזי כל חלקה אפשרית לאיחסון תוכננה בהתאם. רמת האיחסון לחפצים קטנים גבוהה מהממוצע אבל מקום מטען סביר לא קיים למעט מקו שנוצר מקיפול המושב האחורי. גם המקום הזה יחסית קטן בהתחשב בבסיס הגלגלים הקצר (יחסית) של הרכב. המושבים בסיסים אבל נוחים גם בנסיעות ארוכות עם תמיכת גב מקובלת (גם לכאבי גב שלי). מסך ה ״8 מובנה היטב לתוך מרכז לוח המחוונים אולם התפריט והאופציות מינימאליות ביותר. סביבת הנהג נאה עם מגע ספורטיבי שעוזר לרגע לשכוח את העובדה שהרכב ״חצי טנדר״. לוח השעונים עדכני ומאובזר עם כל הנתונים החשובים לביצועי הרכב ונהיגה יעילה. אישית לא אהבתי את כפתור הברירה לגיר שניתן לשנותו ביתר קלות דבר שעלול ליצור סכנה במצבים מסויימים. השעון השמאלי משלב נתוני צריכת אנרגיה וטעינה, שעון שרוב התמקדותי היתה נתונה אליו. בזמן נהיגה מהירה בעליות התלולות של ה Grapevine הרכב שייט בכ 75-70 מייל לשעה עם תצרוכת אנרגיה חשמלית של 40% ותצרוכת דלק ממוצעת של 37.9 מייל לגלון. עם מיכל דלק מלא הגעתי ל 500 מייל המיוחלים שהיצרן הצהיר מלחתחילה.
בזמן נסיעה לא אובחנו רעשים שונים ממגוון הפלסטיקים ברכב וה Maverick הרגיש סולידי. בנסיעה עירונית המיתלים הרגישו קצת קופצניים אבל בהתחשב במצב הכבישים בלוס אנג'לס והעובדה שלא נשאתי מטען כלשהו, יתכן שהבעיה תפתר עם כבישים טובים יותר. התמרון בתוך העיר נוח ונגיש כברכב פרטי. עם הגיר הרציף, התאוצה מאפס זריזה והרכב מרגיש חזק יותר ממה שהוא. מחוץ לעיר ובמהירות גבוהות יותר, הרכב הרגיש יותר ניחוח עם נסיעה חלקה ונעימה יותר. ה״תשלום״ לנהיגה מהירה יותר באה בצורת רעשי רוח חזקים משני צדדי עמודי השמשה הקידמית. יתכן שהסיבה לרעשי הרוח החזקים נובעת מהמראות צד הגדולות יחסית (סטייל טנדר) שגורמות לעליה בהתנגדות לזרימת הרוח. רמת הבידוד ברכב טובה וחוץ מרעשי הרוח במהירות גבוהה לא היו רישרושים ורעשים מכלל הרכב עצמו. השילוב בין מספר החלונות ברכב לקורות העבות מגביל את הראות מסביב. המראה האחורית ממש קטנה וחסרת תועלת. מיד התגעגתי למראות הפנוראמיות הגדולות שהיה נהוג בארץ להוסיף לכל רכב (למי שגדל וזוכר זאת).
להפתעתי ניתקלתי במשך השבוע ב Maverick נוסף (לא רואים הרבה) אבל בגירסת הבנזין המפוארת (Lariat First Edition) ויצא לי להשוות בין השניים. ההבדלים המרכזים היו ברמת הגימור (מושבים דמוי עור), מבחר האופציות (כולל גג נפתח ואפילו כספת לשמירת חפצים יקרים ו/או נשק) וכמובן הנעה כפולה (4×4), בעלת הרכב סיפרה שהזמינה את ״כל התוספות האפשריות״ ומחירה הגיע לסביבת ה $40000. היא פשוט היתה מאוהבת ברכב ולא הפסיקה לפרגן (לא חקרתי אם היא עובדת בשביל פורד). בתכלס, שני הרכבים מציעים תמורה נאה למחירם. כל אחד לתקציב וציפיות אחרות.
לסיכום ניתן לומר שהרכב ביצע את תפקידו ויעודו כראוי בזמן המבחן. רכב קטן אבל גדול. רכב פשוט אבל מספק. כל אלמנט ברכב תוכנן בקפידה וההרגשה הכללית שהרכב סולידי ומהווה תמורה נאה מאוד יחסית למחיר המבוקש. הרכב אינו רכב פלצני שמנסה להציג עצמו כמשהו שאינו הוא. הפקארטיות של הרכב באה לידי ביטוי בסוג מסויים של צניעות ללא התיימרות כלשהיא. What you see is what you get וזה טוב מאוד. במונחים יהודיים הרכב מהווה דוגמה טובה לקינוח פרווה טוב, במחיר טוב (למי שמצליח למצוא אחד או מוכן לחכות). ניתן לומר שהמאבריק, מבריק בפשטותו.
מה שקורה בווגאס, נישאר בווגאס? לא תמיד. שבוע העיצוב והבניה ( Design & Construction Week® (DCW) ) הסתיים ונימת האופטימיות באויר חזרה עם כולם הביתה. השנה ארגון קבלני בנית בתים ( National Association of Home Builders (NAHB) ) חגג את העשור לתערוכה הגדולה מסוגה בעולם ( NAHB International Builders’ Show® (IBS) ). שטח התצוגה של כ 600000 פיט מרובע היה מלא מקיר לקיר בחידושי הטכנולוגיה והמוצרים בענף על ידי כ 1300 חברות שונות. מארגני התערוכה חלקו את השטח גם עם שתי תערוכות מקבילות בענף המטבחים והאמבטיות ( National Kitchen & Bath Association’s (NKBA’s) Kitchen & Bath Industry Show (KBIS) ). בגדול, שבוע העיצוב והבניה משך כ 110000 מבקרים ו כ 2000 חברות מייצגות שמלאו כ מיליון פייט מרובע בתוך מרכז התערוכות ומסביבו. בהחלט היתה נציגות חזקה שלנו גם בקרב המציגים וגם בקרב המבקרים.
ענף הבניה שסבל קשות בתקופת הקורונה, כיתר הענפים בשוק, הוכיח שהאופטימיות חזקה מתמיד והנסיון לשקם ולבנות את התעשיה בעיצומו. בנוסף לאין סוף תצוגת מוצרים וטכנולוגיה, מארגני התערוכה גם סיפקו כ 100 סמינרים שונים, מדדי מחקר באספקטים שונים כולל תחזיות לעתיד. ברוב המקרים האופטמיות (הזהירה) שלטה בהרצאות השונות. העובדה שהבנק המרכזי העלה את ריבית ב 0.25% (בפעם השמינית השנה) בדיוק בשבוע התערוכה סיפקה דרמה נוספת לאווירה הכללית. הרי בענף כמו נדל״ן ובניה, הריבית שולטת על היציבות והצמיחה בכל הרמות. גם נציגי החברות השונות, הקבלנים והמבקרים דנו ודנו בתרחישים השונים ובהשלכות של העליה האחרונה. התחזית היא שהריביות תשארנה גבוהות השנה אולם ירדו בשנת 2024 ולבסוף יתיצבו בסביבות ה 6-6.25%. המומחים גם מבהירים שהתנודות בריביות גורמות להאטה בתזוזות אנשים ממקום למקום, דבר שמשפיע לרעה על שוק הקניה והמכירה אולם עוזר לענף השיפוצים. החוף המערבי עדיין יקר ואינו נגיש לרוב האנשים. כתוצאה מכך, שוק הנדל״ן באזור קולורדו, פינקס אריזונה ואטלנטה בצמחה מעל לממוצע. המומחים מתריאים שיהיה שפל כלכלי קל ( mild recession )
לפי מחקרי ה NAHB כשליש מהבתים הפרטיים בשוק כיום מושכרים. גילו הממוצע של בית (פרטי) בארה״ב עומד על 41 שנים. בדומה לגילו הממוצע של קונה חדש. רוב האנשים בשנות ה 20 וה 30 לחייהם משכירים. כ 20% מאנשים בגילים בין 25 ל 34 עדיין גרים עם ההורים. נתון זה הוכפל בעשור האחרון לאומת כ 10% ב 2010. בנית בנייני דירות קטנים ירד ל 3% בלבד (לאומת 10% בשנת 2000) והשוק כיום מתמקד בבנית בנייני דירות גדולים (קומלקסים), עובדה שמשפיעה (ומנפחת) את ה CPI Index הרבה מעבר ל 2% שהממשלה הפדראלית רוצה לראות.
מעל למחצית הבתים בבניה נמכרו (וימכרו) לאנשים מדור ה Gen X. לפי נתוני Freddie Mac קיימים כיום כ 1.5 מיליון ADUs במקביל ל 943000 יחידות דיור בבניה כיום (בעיקר בדרום ארה״ב). כ 90% מהבניה כיום היא ״בניה להשכרה״, נתון גבוהה בהשוואה לעבר. שוק השיפוצים עדין חזק ועומד ל כ 66% (למרות ההעטה) עם עלות ממוצעת של $14000 לפרויקט. ב 2022 חלה עליה ניכרת בשיפוצים לאחר הריסה ( Tear down construction ) ועומדת כיום על כ 10% בניגוד ל 6% בשנים קודמות. העליה הבאה בשוק המכירות יגיע כתוצא מעליה במספר אנשים מדור המילניום שיעברו מסטאטוס משכירים לבעלי בתים. התחזית לעתיד הרחוק יותר לא כל כך אופטימית מכיוון שGen Z הוא דור קטן יותר ודור האלפא (גילאי 0 -13 כיום) הוא דור קטן עוד יותר (כתוצאה מילודה נמוכה ביותר). בעית המחסור בדיור הכללית תשתפר ותעלם עם הזמן כתוצאה מהשילוב של המשך הבניה החדשה במקביל לירידה בילודה.
בניגוד לחזיות קודמות בתעשיה, ענף בנית בניני יחידות דיור ראתה את העליה החזקה מ 1973. הציפיה כיום, שתהיה ירידה קלה השנה כתוצאה משינוי הריביות המתמידות. 95% מהבניה מיועדת להשכרה בניגוד ל 80% שהיה בעבר, כך שגם עם ירידה קלה, השוק עדיין חזק ברמות. במקביל לבניה המואצת של בניני יחידות דיור רבות, קיימת נטיה חזקה בקרב בעלי בתים פרטיים להילחם בפיתוח מסביבם. הכינוי לאנשים אלו (NIMB (Not In My Backyard לאומת BANANA – (Build Absolutely Nothing Anywhere Near Anything
אישורי בניה ל ADUs עוזרים להגדיל את מספר יחידות הדיור במגרשים פרטיים ולהפוך בעלי בתים פרטיים לבעלי יחידות דיור. בכל מקרה, קיימת הציפיה שעדיין תהיה עליה במספר מחוסרי דיור בארה״ב כתוצאה מהשילוב של כל האלמנטים המוזכרים בכתבה. השימוש בחומרים אלטרנטים לבניה גדל ככל שמחירי העץ בעליה וניתן היה לראות בתערוכה פיתרונות כגון בלוקים ICF, בניה מודולרית (RSG panels) וכמובן מבנים מברזל. השימוש באלטרנטיבות מספק מענה למחסור בעץ, מאיץ את יכולת הבניה ומהווה פתרון לאזורים שונים בהם חסכון לאורך זמן בחימום וקירור מהווה שיקול כלכלי בבחירת סוג הבניה.
בשוק השיפוצים (והבניה), הטרנט החזק זה שילוב הטבע בפנים הבית. שילוב הטבע לפנים הבית ממומש על ידי שימוש בחומרים טבעיים, שימוש מקסימלי בעץ (לא צבוע), בדים טבעיים, מיקסום שטח פתוח, חומרים טבעיים, צבעים נטרליים, איוורור וחלונות גדולים ( Biophilic design ).
ICF BlocksRSG 3-D Structure
מכיוון שיותר ויותר אנשים עובדים מהבית, הצורך בסביבה בריאה, מלטפת ומרגיעה גדל מיום ליום. בשוק הנדל״ן, הקונים מחפשים גם את החיבור לטבע גם בצורת שבילי הליכה, גינות ופארקים ציבוריים קרובים לביתם. הרעיון שאפשר לצאת מהבית לסיבוב רגלי (ללא שימוש ברכב) הפך להיות אלמנט חשוב ביותר בשיקוליו ובצרכיו של הקונה הפוטנציאלי. הקונה ב 2023 אינו מחפש גודל ומתמקד על איכות חיים שמבוססת על עיצוב ושימוש מקסימלי של כל איזורי הבית. הנטיה בשיפוץ מטבחים היום ממוקדת בהפיכת המטבח וארונותיו לאיזור מולטי שימושי (אולר שוויצרי) תוך כדי ניצול מקסימלי של כל אינץ (ללא התרחבות והגדלה פיסית). מטבח מאובזר היטב מועדף על מטבח מורחב ללא מיקסום החללים. במקביל, החדר שמוגדר כ״משרד הביתי״, מעוצב כיום לשמש גם כחדר משחקים ורוגע לשעות הפנאי. השימוש במרחב החיצוני (גינה ומרפסת) חשוב לקונה הפטנציאלי וניתן היה לראות בתערוכה מבחר ענק של רהיטי וקישוטי גן, מקלחות חיצוניות ופתרונות שונים למטבחים חיצונים.
מומחים בשוק מערכים שהיציבות בענף השיפוצים קשורה לעובדה שיותר אנשים עובדים מהבית כתוצאה מהקורונה. במקביל המומחים מנתחים ואומרים שההעטה בענף הבניה החדשה קשור ישירות למחסור חומרים ומוצרים אבל יותר מכל למחסור חמור באנשי מקצוע ועובדים. המומחים מתריאים שבמידה ולא יפתחו בתי ספר מקצועיים בעתיד הקרוב וצעדים נוספים לא יבוצעו לגבי מחסור באנשי מקצוע, ענף הבניה בכללי מועד להגיעה לנקודה קריטית שמאיימת על קיומו בשנים הבאות. כפי הנראה, כיום, הדור הצעיר אינו מעוניין לרכוש מקצוע טכני ומעשי בענף הבניה. המחסור בחשמלאים, שרברבים, גגנים, צבעים וכו גדל שנה אחר שנה ללא כל פתרון מעשי באופק. כיום יש כ 388 אלף מקומות עבודה זמינים בענף הבניה והענף נתמך על ידי שוק עובדים מתבגר ומזדקן. הסברה היא שלפי המצב כיום, הענף צריך כ 740 אלף עובדים חדשים בכל שנה להתאושש. בחירי התעשיה מתקשים למשוך את דור הצעירים ונשים לענף ועובדים ישירות עם הממשלה למצוא פתרונות בנושא.
מחקרי ה IBS מדווחים שקיימת עליה במכירת בתים עם 4 חדרים ומעלה בזמן שיש ירידה במכירת בתים עם שנים ושלושה חדרים. 80% מהנשאלים במחקר טענו שחשוב להם שביתם יספק להם ״מקלט בריאותי״ (מנטאלי, ריגשי ופיסי) שמוקף במסלולי הליכה וטבע. הקבלנים מצידם מדווחים שקיימת עליה מצד הקונים בדרישה לחדר/משרד, מרפסות חיצוניות וטכנולוגיה מתקדמת בבתים. לכל הקונים יש עדיפות לבית פרטי בפרברים. קונים בפעם הראשונה מעדיפים בית עם שתי קומות לאומת קונים פעם שניה ומעלה שמעדיפים בבית עם קומה אחת בלבד. 45% מהקונים מעדיפים מטבח מאובזר על מטבח מרווח.
לאומת הבניה, בענף העיצוב, נוכחות הצעירים ונשים מוגברת ומשפיעה על טרנדים חדשים שמגדירים מחדש את שוק יחידות הדיור ללייף סטייל הטרנדי של דור המילניאל. בכל רחבי התערוכה ניתן היה לראות את ההתמקדות על שיפורי מטבח וחדרי אמבטיה. שפע היצרנים והעיצובים בכל הקשור העיד על כך. מבחינת עיצוב, קיימת נטיה חזקה לחזור לאזורים ומשטחים צבעונים. הוספת צבעים לחדרים אלו לא הוגבלה רק לקירות וארונות אלא גם למוצרי חשמל למטבח, כיורים, אמבטיות ומקלחות. אמנם בתערוכה הוצגו מספק טכנולוגיות חדשות ופיתוחים שונים (בתים חכמים, שמירת אנרגיה, חסכון בחשמל, net zero homes וכו) אבל ,השימוש בצבע, וצבע בולט, שלט בכל מכל. לאומת זאת, אחד מהארכיטקטים המובילים הדגיש וסיכם ששימוש מוגזם בצבע עדיין ״מסוכן למכירות״ וציטט ציטוט מפורסם של קוקו שנאל, מעצבת האופנה הצרפתיה: “Before you leave the house, look in the mirror and remove one accessory”
לתמונות מהתערוכה, תחקירי השוק, קישורים חשובים ופרטים נוספים, אנא בקרו באתר ובעמוד הפייסבוק שלי.
Flip Book (pages 21-23) – https://israeliweek-flipbook.com/1251