צוות מתנדבים משקיען ומוכשר, במאית-מפיקה משוגעת לעניין, חצי שנה של חזרות אינטנסיביות – וערב בכורה שלא היה מבייש את התיאטרון הקאמרי או הבימה בתל אביב • The Jewish Hebrew stage מעלה במהלך החודש קומדיה שנונה – רגע לפני הטיסה השנתית ארצה שתהייה הפעם עם חיוך גדול • את ההצגה הזו פשוט אסור להחמיץ – הזמינו כרטיסים עוד היום!
בשבוע שעבר זה סוף סוף קרה: לאחר חצי שנה של חזרות, אודישנים שהחלו עוד בתקופת הקורונה וקאסט שהתחלף בגלל אילוצי קורונה ולוחות זמנים - עד שנבחר הקאסט המתאים ביותר להצגה "לא לריב " מאת גור קורן – ההצגה עלתה על הבמה של ת'יאטר ווסט בלוס אנג'לס. הקהל מילא את האולם, הבטן של העוסקים במלאכה התהפכה והתכווצה מהתרגשות, המסך הורם וסוף סוף זה קרה.
אירוע הפתיחה והצגת הבכורה היו חגיגיים במיוחד; באירוע נכחו תומכי התיאטרון אלו שתרמו כספים על מנת שהתיאטרון יוכל להתקיים, משפחות השחקנים, נציגי הקונסוליה הישראלית בלוס אנג'לס, אורחי כבוד -שחקנים שכבשו את הבמה ואת הלב בהפקות קודמות של התיאטרון – וקהל נפלא שהגיע לתמוך ולהינות. כל המשתתפים נהנו מכיבוד כיד המלך וקינוחים נפלאים לאחר ההצגה.
הקומדיה "לא לריב", פרי עטו של המחזאי והשחקן גור קורן, כתובה בשנינות קולחת ורצופה הומור נפלא אבל גם ברגעים מרגשים, את ההצגה הפיקה וביימה אורי טייאר- דינור והיא מספרת את סיפורם של שלושה אחים שנחשפים במשרדו של עורך דין ביטון לצוואה של אביהם שמגלים שאת בית ילדותם עומדת לרשת מישהי שהם לא מכירים.
את שלושת האחים משחקים יורם נחום, ממקימי התיאטרון, שזכור לנו משבע הפקות קודמות של התיאטרון; טלי מלילי, שהיא הפתעה בימתית מוכשרת בטירוף, שהגשימה חלום ילדות לשחק בתיאטרון ועושה עבודה יוצאת מן הכלל; ויוסי זגורי, ששיחק בעבר ונותן תפקיד הומוריסטי נפלא, המוסיף צבע ייחודי לבמה.
את תפקיד עורך הדין ביטון משחק יובל פלמון, שהוא קומיקאי בחסד עליון וזו ההפקה השלישית של התיאטרון בה הוא לוקח חלק.
עידית תדמור בן-צבי השקטה והביישנית, שבעבר היתה מגיעה לראות הצגות של התיאטרון, חיכתה להזדמנות לעמוד על הבמה בפעם הראשונה ולצאת מאיזור הנוחות ולהראות לעולם כמה שהיא מוכשרת ונפלאה. עידית משחקת את יפית אטיאס הנהדרת ומפגינה כישרון מובהק.
אליזה שמריץ נזירי רגילה להיות על הבמה אבל בעיקר להנחות ערבי בידור ולשיר והיא הרכש האחרון שנכנס להפקה. אליזה מבצעת תפקיד כפול ומאתגר ועושה זאת בחן משעשע ובמקצועיות.
נאלצו לוותר על כישרון ענק
התיאטרון הישראלי The Jewish Hebrew stage הוקם כבר בשנת 2006 והפך לעמותה ללא מטרות רווח בשנת 2008 . התיאטרון העלה עד כה את ההצגות "ממשלת נשים", "החולה המדומה", "הילד מאחורי העיניים", "משפחה חמה", "אישה בעל בית", ו"קח את אבא שלך ולך לעזאזל "
ובתחילת שנת 2020 הועלתה ההצגה "מבקר המדינה" שהייתה להצלחה ענקית ואף הוזמנה להופעות מחוץ לאל.איי – אך בדיוק פרצה מגיפת הקורונה וגדעה את ההצלחה ויחד איתה שיתקה את פעילות התיאטרון .
אורי טיאר-דינור מייסדת התיאטרון שהפיקה את כל ההצגות וביימה את חלקן ואף שיחקה בחלק מן ההפקות, משתפת על הפיספוס שהתיאטרון חווה עם פרוץ מגיפת הקורונה: "ההזדמנות לצאת עם ההצגה לערים אחרות ולפרוץ את גבולות אל.איי ולזכות להכרה חוצת גבולות היה מבחינתנו חלום שהחל לקרום עור וגידים.
"אבל כניראה שהיקום בחר לעולם אחרת עם התפרצות מגיפת הקורונה ואחרי תקופת מנוחה התחלנו לעבוד על 'לא לריב' , את האודישנים והקריאות הראשונות התחלנו עוד בתקופת הסגר".
לשאלתי איך נבחרה ההצגה "לא לריב" אורי משתפת כי שנים שהיא בקשר עם המכון למחזאות ישראלית בתיאטרון הקאמרי ותיאטראות שונים בארץ והיא מקבלת לידיה מידי שנה מבחר מחזות מהם היא בוחרת את מה שמתאים ביותר לקהילה שלנו .
אורי: "הפעם כבר ידעתי שההצגה הבאה תהיה 'לא לריב' של התיאטרון הקאמרי בת"א, יעל מפציר בוצר שחקנית והקומיקאית המופלאה ששיחקה ב'קח את אבא שלך ולך לעזאזל' ראתה את ההצגה הזו והמליצה עליה. היא הציעה לביים אך החיים כמו החיים. יש להם תסריט משלהם ויעל עזבה את אל.איי, קוביד חגג והכל הוקפא".
כעבור תקופה, כשאורי כמו כל העולם הרגישה שאפשר להתחיל לחזור לשיגרה היא החלה לעבוד שוב על "לא לריב" .
אורי פנתה למוטי סוויסה, הזכור לנו בתפקיד ראשי מההצגה מבקר המדינה ויחד הם החלו לעבוד על ההצגה ולביים. גם כאן נאלץ התיאטרון לוותר על כישרון ענק כאשר מוטי (מוטיס) פתח את מועדון הקעקועים Arista וצריך היה להשקיע זמן בביזנס.
"עברנו הרבה גילגולים עם ההצגה הזאת ואני עומדת כאן ומתרגשת לראות שזה סוף סוף קרה", אמרה אורי בערב.
כשהקהל רואה שעה וחצי של הצגה על הבמה הוא לא יודע כמה חודשים, שבועות ימים ושעות הקאסט משקיע.
זה מתחיל מקריאה חוזרת יום אחרי יום של הטקסט, לימוד של הדמויות "על מנת לתת משחק טוב ואמין חייבים ללמוד את הדמות ולהרגיש אותה, אתה מרגיש מישהו אחר ומסוגל לא סתם להזדהות איתו אתה ממש מרגיש הוא, אני לגמרי איילת המורה", אומרת טלי מלילי, שמשחקת את איילת ברקאי בהצגה.
התרומה של רוחמה ג'רבי
החיבור לדמות מעבר למה שרואים על הבמה זה תהליך חשוב מאוד שדורש הרבה זמן. אחרי קריאה אינסופית, והזדהות מוחלטת עם הדמויות, מתחילים העמדה של הדמויות ואת ההצגה עצמה. כל תנועה על הבמה, כניסה ויציאה, הנפת יד, או רגל דורש חזרות ושום דבר שעל פניו נראה טבעי אינו מובן מאליו.
עוזרת הבמאית רוחמה ג'רבי היא מי שעוזרת בשנים האחרונות מאחורי הקלעים, אבל דואגת שמה שאתם רואים על הבמה יהיה מוצר מצויין והיא יד ימינה של ההפקה כולה ולא רק של הבימאית,ולא פעם לוקחת את המושכות לידיים. רוחמה מנהלת הבמה ועוזרת ההפקה כבר שלוש הפקות והיא חלק בלתי נפרד מתיאטרון.
"הרבה אנשים עובדים יומם וליל על מנת שיהיה לנו תיאטרון מקומי, חשוב לשמר תרבות ישראלית וליצור תרבות מקומית. הכי קל זה להביא הפקה מוכנה מהארץ בלי כל הלחץ והעבודה הקשה אבל חשוב שלא נהיה רק קהל, ושנהייה קהילה שמייצרת תרבות, זה חלק משימור הזהות היהודית ישראלית שלנו ואני רואה בכך שליחות", אומרת אורי .
השחקנים עובדים בהתנדבות ומשקיעים מאות שעות; אבל כשמגיעים 160 איש להצגת הבכורה לקהילה ולספונסרים, האולם מלא, ולאחר ההצגה קוטפים מחמאות בלי סוף והרשתות החברתיות מוצפות בביקורות נפלאות – אנחנו יודעים שעשינו משהו טוב וכיף לנו שיש כאן תרבות מקומית.
אז אם שאלתם מתי ההצגה הבאה ?!
זה עכשיו!
The Jewish Hebrew stage מציג –
״לא לריב״.
לרכישת כרטיסים:
טלי ספיר קסטלמן 310-557-6425,
ורד כהן, 310-907-6069