פרשת השבוע: אשת התקשורת המוערכת סיון רהב-מאיר התארחה בעיר במסגרת "שבוע הגבורה" של בני עקיבא וחשפה סיפורים ותובנות מלאי השראה ואופטימיות

מאת: גולן פרידמן
סיון רהב-מאיר ובעלה ידידיה, שני אושיות תקשורת ידועים בבראנז'ה הישראלית, הגיעו לסבב פגישות והרצאות במסגרת "שבוע הגבורה" של תנועת הנוער בני-עקיבא בלוס אנג׳לס. במהלך הביקור, השתתפה סיון בערב התרמה שנערך במוזיאון הסובלנות במערב העיר, ובו קיבלה אות הוקרה מטעם הארגון על פועלה לחיזוק הזהות היהודית והפצת ערכיה. בביקורה בעיר המלאכים סיון הספיקה להיפגש עם מאות בני נוער מכמה בתי הספר יהודיים, ביניהם יול"ה, שלהבת, מיימונידס, עמק ועוד.
סיון, במקור מבית רמת שרוני חילוני, חזרה בתשובה במהלך שנות לימודיה באוניברסיטה והפכה לאחת הנשים המשפיעות והאהודות ביותר בתקשורת הישראלית (מקום ראשון לפי סקר גלובס שנערך ב-2017). בספטמבר השנה, בסקר של הג׳רוזלם פוסט, היא נבחרה לרשימת 50היהודים המשפיעים בשנה החולפת.
את הזכות להיכלל עם אישים בקנה מידה של מרק צוקרברג ושלדון אדלסון קנתה סיון בשל יכולתה המרשימה לאחד ולגשר בין גווני הציבור היהודי השונים בארץ ומחוצה לה.
בתקופה שבה ניכרת צניחה ברמת אמון הציבור בתקשורת ובאנשיה, סיון, מהווה קול ייחודי וזוכה לאמינות גבוהה אולי בשל היכולת לחרוג מכללי המשחק, ולהשתמש במעמדה בתקשורת כאמצעי ולא כמטרה. סיון, אם לחמישה ילדים, חיה ונושמת תקשורת מגיל 6. היא עברה כמעט בכל הצמתים שיש לתקשורת המקומית להציע. היא החלה ככתבת צעירה במגזיני ילדים ובטלוויזיה החינוכי, שירתה בגל״צ והייתה כתבת לענייני דתות, משפט וכנסת בערוץ שתיים. היא הנחתה את תוכנית הבוקר ומגזין האקטואליה היומי, ריאיינה בכירים, חשפה פרשיות ובלטה ברצינות שלה ובמחוייבותה למקצוע. היא פרסמה ארבעה ספרים, אחד מהם יחד עם הבעל ידידיה, והיא כותבת טור שבועי במוסף השבת הפופולרי של ידיעות אחרונות.
אבל בעוד שסקרנותה הטבעית של סיון מוביל אותה אל מעמקי ארון הספרים היהודי, במסע אישי של חקירת האמת ומשמעות החיים, הדופק התקשורתי ניזון מדלק אחר. כשהרייטינג, יצרן הכסף הגדול בתעשייה הזו, מכתיב את האג׳נדה, הזיוף עשוי לבצבץ. ״התקשורת כופה עימות מזויף במקום שיש סולידריות, ואחדות מזוייפת היכן שישנה מחלוקת אמיתית״, מנתחת רהב-מאיר במאמרה לאתר הידברות.
סיון לא נטשה בשל כך את הפלטפורמה התקשורתית כפי שנועה ירון עשתה), ההיפך. בדבקות היא עידכנה, שיכללה והכשירה אותה על מנת שתקשר בין האנשים. במקום מנת חרדה יומית 'מדביקת צופים' למסך, היא מציעה אלטרנטיבה שגם משיגה רייטינג, אבל באיכות שונה. סיפורי הגאווה היהודית והציונית שהיא משתפת בהתלהבות אותנטית, מזכירים לכולם שיש שם בחוץ עולם אחר, עשיר בחסד, גבורה ואהבת חינם. מקור לגאווה אמיתית.
המדיות החברתיות – פייסבוק, ווטסאפ, טוויטר מהווים מעין מלאכי שרת בידה ובידי צוות מתנדבים מסור שמפיץ באנגלית, צרפתית וספרדית הגיגים יומיים של מי שמכונה 'האדמ"ורית' לאלפי עוקבים ברחבי העולם. המסרון, נקרא 'החלק היומי' ומחבר תורה ליום יום. גם הטור שלה במוסף שבת של 'ידיעות' והרצועה הקצרה שלה על פרשת השבוע בחדשות ערוץ 2, הם עוגנים חזקים ומשמעותיים. חלומו של כל פובליציסט.
גולת הכותרת של סיון היא ההרצאה השבועית שלה ימי רביעי, 11 בבוקר שעון לוס אנג'לס, שידור חי בפייסבוק) העוסקת בהיבטים אקטואליים של פרשת השבוע וזוכה לאלפי צפיות מהארץ ומחו״ל. בהרצאותיה השבוע במוזיאון הסובלנות שבעיר ובמרכז שפר בוודלנד הילס, סיפרה סיון עבור אולם מלא מפה לפה על שישה סיפורי גבורה מעוררי השראה שליקטה מהשנה החולפת.
״גיבור המידות": הדר גולדין ז״ל שנפל במבצע צוק איתן וגופתו עדיין בשבי החמאס, הוא סיפור גבורה שכזה. סיון הציגה שקופית של ספר ׳מסילת ישרים׳ (ספר מוסר מפורסם שנכתב לפני כחמש מאות שנה על ידי הרמח״ל), שהדר לקח עמו למבצע. בתוך הספר, רשם הדר בעיפרון הערות אישיות איך לשפר את חייו על פי הוראת הספר. את הערותיו קיבצו לספר ״איך לבנות חיים״.
מסתבר שגם בסיפור טראגי וכואב כזה יש נקודת אור.
״איזהו גיבור? הכובש את יצרו": בכיסלו נפטר הרב אהרון לייב שטיינמן בגיל 103, ממנהיגי הציבור החרדי. כ-200 אלף איש ליוו אותו בהלוויתו. לבקשתו לא נישאו הספדים ומצבתו היא סמל לפשטות. התמונות מדירתו הקטנה בבני ברק משקפים חיי צניעות קיצונית. אדם שיכול היה לחיות בשפע ולהנות מכבוד הבריות, הצטמצם כאחרון האנשים.
גבורת השורדים: ביקורו של ג׳ק מאו, מייסד ענקית האינטרנט עליבאבא בירושלים השאיר עליה רושם חזק. האיש העשיר ביותר באסיה הסביר את הגניוס היהודי כתופעה מעוררת הערצה הנובעת מכך שהעם היהודי, ללא בית קבוע, יכול היה להשען רק על חוכמתו.
הגבורה שבנתינה לשמה: יוזמה מרגשת היא ׳מתנת חיים׳, שבמסגרתה נתרמו 600(!) כליות לאנשים זרים בחינם. אין יותר ׳כל ישראל ערבים זה לזה׳ מזה.
גבורה = הגבלה: תיקון נוסף שסיון לקחה על עצמה כאשת תקשורת היא העלאת המודעות בחשיבות להגבלת השימוש במכשירים החכמים הסובבים אותנו. בעיקר אצל ילדים. לאחת היוזמות המדליקות קוראים ׳הורים חכמים קונים טלפונים טיפשים׳. במקום טלפונים ׳ששואבים׳ את הילדים פנימה, הילדים מקבלים חינם טלפונים פשוטים. 100 בתי ספר בארץ כבר שותפים בפרוייקט.
גבורת הרוח: שני סרטונים שהפכו ויראליים, האחד מהעיר שדרות בו בית כנסת מלא בחורים רוקדים בצאת כיפור במרץ ושרים בקולי קולות. השני מפתח-תקווה, בו רואים מקובצים כאלף אנשים, לא דתיים, ניצבים בפתחו של בית הכנסת הגדול, ממתינים לשמיעת קול השופר המסיימת את היום הקדוש. שני הסרטונים מנציחים את הכוח המוענק לנו כשאנו שומרים על מסורת אבותינו.
את ההרצאה מסיימת סיון עם ציטוט לא צפוי מאסיר ציון ויו"ר הסוכנות היהודית לשעבר נתן שרנסקי, סיפור גבורה עצום בפני עצמו. ״לי לא הייתה התלבטות מי הוא טוב ומי הוא רע״, מסביר שרנסקי. ״ בכלא הרוסי ההבדל בין השניים היה לי ברור כשמש. אבל בעוד שלי היה ברור לאיזה צד אני רוצה להשתייך, לצעירים היום, בעולם פתוח ושופע רעיונות עם חופש בחירה, הרבה יותר קשה ומאתגר לבחור כל פעם מחדש להיות ולהישאר יהודי".