fbpx
Connect with us

לייף סטייל

ד״ש ממצריים

Published

on

חובבי הקולינריה המזרח תיכונית חייבים לסמן את CAFE DAHAB במערב לוס אנג'לס כאתר חובה • המסעדה של ננסי ומשפחתה, מהגרים מאלכסנדריה, מגישה פלאפל ופול מעולם אחר, מרק מלוחיה אותנטי, בשרים בבישול מיוחד וקינוחים מפנקים • יש גם מתחם הנרגילות ו'פארטיות' עד 4 לפנות בוקר בסופ"ש • המלצה בפה מלא

כולנו אוהבים אוכל מזרח תיכוני. אחרי הכל, זה האוכל שגדלנו עליו.

גם האמריקאים נכבשו בקסם של התפריט שרובו בכלל צמחוני אבל בלתי מתפשר. עמוס בשלל קטניות נפלאות ומזינות, פיתות טריות שנעשות במקום, מבחר סלטים מרעננים, יוגורטים, גבינות ועוד. התנ״ך של האוכל האהוב עלינו מגיע ממצרים שם כנראה תמצאו את הפלאפל הפריך ביותר, החומוס הכי משובח ומנת פול אלוהית. קבלו את CAFE DAHAB – מסעדה מצרית אותנטית שמביאה את העולם הקולינרי והתרבותי של מצריים היישר אלינו, לעיר המלאכים.

המטבח המצרי הוא מהוותיקים בעולם ומתחיל אי שם בתקופת מצרים העתיקה. ארכיאולוגים מספרים כי הפועלים שעמלו על בנית הפרמידות היו מתוגמלים במזון בדמות לחם, בצלים ובירה. החיטה (ממש כמו האורז עבור העמים האסייתים) היוותה חומר גלם חשוב ביותר בתזונה של המצרים הקדומים. ממנה הכינו גם בירה שהייתה עשויה מחיטת בר. בהמשך, הכיבוש המוסלמי אסר על שתיית אלכוהול אך הלחם והבצל נשארו. אליו התווספו גם קטניות בסיסיות שהיו מקור חשוב לחלבון כיוון שהבשר והעוף נחשבו למצרך יקר ולא בר השגה לכל.

גם היום, למרות מיקומה הגאוגרפי של מצריים לאורך ימה העשיר בדגים ופירות ים, רוב התושבים במעמד הבינוני והנמוך ניזונים בעיקר מקטניות כמו חומוס, פול, מרק מלוחיה, קישואים, חצילים ופלאפל שאיך נאמר בעדינות, עולה בכמה רמות על זה הישראלי שרובנו מכירים.

את ננסי, הבעלים של Cafe Dahab פגשתי באירוע חומוס וקנאביס בווסט הוליווד. בין המסעדות הישראלית והפרסיות שהציגו את מרכותלן, ננסי בלטה עם מנת חומוס ופול מצרי נפלאה שהותירה אותי, חובב חומוס מושבע, מופתע לגמרי. ״חכה שתנסה את הפלאפל שלנו״, זרקה לעברי, השאירה כרטיס ביקור ואני סימנתי ביומן לבדוק את המסעדה שנמצאת ב-Sawtelle Blvd, ממש על הגבול בין מערב אל-איי לעיר סנטה מוניקה. ״תבוא רעב ותביא כמה חברים״ אמרה, כששמעה על תוכניותי לנסות מנות רבות מהתפריט המגוון. אספתי כמה ברי מזל מחבריי לחוויה מצרית מיוחדת שאכן עמדה בכל הציפיות, ומעבר לכך.

מוסקה בסטייל צמחוני

ננסי נולדה בקליפורניה, בת להורים מצריים-קופטיים, מהגרים מהעיר אלכסנדריה. ביקוריה התכופים במולדת הוריה גרמו לה להתאהב במטבח אותו הכירה ולמדה דרך זוג ידיה של אמה, שבישלה ועדיין מבשלת את טובין האוכל המצרי הישן והאהוב עליה.

הביקור ב- Cafe Dahab מפעיל את כל החושים: האווירה במסעדה לוקחת אותך למצרים, כשהמתחם מחולק לשניים: חדר האוכל שהוא העתק מדויק של מסעדה מצרית טיפוסית באלכסנדריה עם קירות אדומים, ותמונות של שחקנים, מוזיקאים וגיבורי תרבות מצריים תלויים עליהם, כמו-גם פסלי האלים וסמלי מצרים העתיקה. ברקע מוזיקה של פריד אל אטרש ואום כולתום שהכניסה אותנו לאווירה.

כמנת פתיחה קיבלנו משטח עץ עבה עליו ארוחת בוקר מצרית טיפוסית שכללה פלטת גבינות קשות, עיזים, וגבינת פטה עם מלפפונים ירוקים קצוצים, כמון ובליווי זיתים שחורים, סלט יוגורט בסיסי עם מלפפונים, שום ופטרוזליה לקישוט. ליד באבא גנוש עם שמן זית. בצלוחית חמה בצד: פול מדמס מבושל, אוכל רחוב פופולארי ואהוב שנחשב למנת חובה בארוחת הבוקר במצרים.

ישראלים כידוע תמיד מחפשים חומוס טוב. אחד החלומות של כולנו הוא שיהיה כבר שלום עם סוריה כדי שנוכל לנסות את החומוס המפורסם בדמשק. אז כששלום עם שכנתינו מצפון לא נראה באופק. אני מציע לכם לנסות את זה של השכנה מדרום. ׳קפה דהב׳ מגיש חומוס מצרי מעולה שהצליח להפתיע גם את כותב שורות אלו. הגרגירים עשויים בצורה מדוייקת, במרקם וטעמים נכונים שזרק אותי לחומוסיות הטובות שאני מכיר מהארץ. לא בכדי הוא זכה במספר פרסים בעולם המסעדנות ולמחמאות ממבקרי אוכל רבים.

עוד מנה מסקרנת הייתה גבינת פטה כתושה עם עגבניות חתוכות ורוטב סודי שהעניק לו מרקם מיוחד; מנה פשוטה עם טעם גדול.

במהלך הארוחה ננסי הזמינה לשולחן מיץ גויאבות צונן, שהעלה בי זכרונות מהטיולים הקייצים והמהנים בסיני. יכולתי לעצום את העינים ולדמיין עצמי על החוף בדהב.

היה מעניין לנסות את הגירסאות המצריות למנות הישראליות המוכרות והאהובות. ביניהן, המוסקה בסטייל צמחוני לגמרי עם חצילים, רוטב עגבניות ופלפלים חריפים.

לא יכולנו להפסיק לאכול מעלי הגפן הממולאים עשויים עבודת יד ובתוכם בורגול, פטרוזליה, עגבניות ורוטב רימונים מיוחד. מיד בהמשך הגיע הפלאפל המצרי שהיה ללא ספק אחד הטעימים שאכלתי בחיי. פריך מבחוץ ומבפנים עם ריח טריות וירק שמילא את השולחן. הצבע הירוק של המילוי הזכיר גבעות שווצריות ירוקות אחרי הגשם. והטעם חלומי.

״הפול, המוסקה והפלאפל הם יחודיים לנו. לא תמצאו דבר כזה בשום מקום אחר", אמרה ננסי בגאווה. גם חומר הגלם של הפול מגיע ממצרים.

עוד מנה מעניינת וטעימה היא המג׳דרה השונה ממה שאנחנו מכירים. בגירסה המצרית שלה היא מגיעה עם פסטה ובצל מטוגן מלמעלה.

אחת המנות המצריות הפופולאריות ואהובות הוא מרק המלוחיה, שנחשב למאכל הלאומי של מצרים. המרק העשוי מעלי המלוכיה הירוקים נחשב בריא ומזין מאוד. הוא מוגש כשלצידו בצל ולימון, ומשתלב טוב עם אורז וארוחת דגים; מנה מנחמת וטובה לימי החורף הקרים.

כשאנחנו מלאים כמעט לגמרי נזכרנו שלא טעמנו כלל את הבשרים. צלחת גדולה עם נתחי פילה מיניון שנעשו על האש הגיעו לשולחן. עשוים מושלם וברור שפינינו להם מקום יחד עם הקבב העסיסי שהיה אפילו טעים יותר ממקבילו במטבח הפרסי.

כנאפה מצויינת מהתנור

החוויה ב׳קפה דהב׳ מתחלקת לשעות היום והלילה. במהלך היום תוכלו למצוא שם סועדים רבים מהמשרדים בסביבה וגם סטודנטים שמגיעים עם הלפ-טופ, מתחברים ל-WIFI החינמי ועובדים על המחשב לצד שתיה קרה או חמה ומעשנים נרגילה. עם רדת החשיכה המקום הופך למסיבה אחת גדולה עם מוזיקה בפול ווליום, ריקודים, דרבוקות, טורניר שש בש והמון כיף.

בתום הארוחה הלכנו לבדוק את הלאונג׳ נרגילות הגדול הממוקם במתחם נפרד במסעדה עם תאורה רומנטית וכורסאות עור נוחות שפשוט כיף להיזרק עליהן. המוזיקה ברקע מאוד מגוונת, והאורחים אף יכולים לחבר את האייפון שלהם ולנגן את המוזיקה שהם אוהבים דרך הבלוטוס, להנות מקינוחים טעימים ולשחק בטורניר שש בש שמתקיים במקום. המלצר הגיש לנו כנאפה מצויינת שיצאה חמה מהתנור וגם סופגניות מצריות מטוגנות בשמן עמוק מצופות בשוקולד נוטלה. טעים-טעים.

כדי להרגיע את הבטן לאחר הסעודה העצומה לגמנו גם תה ערבי עם נענע טריה.

הביקור ׳בקפה דהב׳ לא היה דומה לשום סיקור מסעדה שעשיתי בזמן האחרון. סיימתי לאכול וביקשתי להישאר מפני שפשוט היה כיף. ״בסופי שבוע הרבה חבר׳ה צעירים באים לראות פה כדורגל״, סיפרה ננסי כשהיא מצביעה על מסכי הענק התלויים מסביב.

ניסינו נרגילה בטעם תפוח ורימון. בעודנו מעשנים ננסי חלקה עימנו את התקופה הקשה שעברה עליה בשנים הראשונות של המסעדה. ״פתחתי חודש וחצי לפני ה-9.11. בתקופה הזו כולם חיפשו את הערבים. זו הייתה תקופה קשה״. במשך שנה לקוחות אמריקאים לא נכנסו למסעדה שלה יותר למרות שאהבו את האוכל. ״חשבנו לסגור אבל הלקוחות הפרסיים שגרים ב׳טהרן הקטנה׳ היו מגיעים והם אלו שהשאירו אתהמסעדה שלי בחיים״.

היה משהו קסום לבלות שלוש שעות במסעדה מצרית ערבית ולהרגיש כמו בבית. ננסי סיפרה שהיא מאוד מעוניינת בקהל הישראלי. ״להורים שלי יש הרבה חברים יהודים וישראלים כאן. אנחנו מאוד דומים, כולנו מהמזרח התיכון".

ב׳קפה דהב׳ החוויה היא כפולה: אם זה להגיע לארוחת צהרים עשירה בטעמים, או לעשן נרגילה אחרי יום ארוך עם כוס תה או אולי לארגן ערב ריקודים וחאפלות עם חברים. בניגוד להרבה מסעדות באזור ׳קפה דהב׳ פתוח באמצע השבוע עד 2 בלילה ובסופ״ש עד ארבע לפנות בוקר. עם כל כך הרבה אטרקציות, אווירה טובה ואוכל מופלא, באמת שווה גם לנו הישראלים לחזור למצרים, לפחות לכמה שעות.

Cafe Dahab
1640 Sawtelle Blvd, Los Angeles, CA 90025 310-444-0969 :'טל
cafedahab.com

לחץ להגיב

Leave a Reply

האימייל לא יוצג באתר.

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

כלכלה

תערוכת הבניה בווגאס אופטימית וציבעונית מתמיד

מה שקורה בווגאס, נישאר בווגאס?  לא תמיד.  שבוע העיצוב והבניה ( Design & Construction Week® (DCW) ) הסתיים ונימת האופטימיות באויר חזרה עם כולם הביתה.  השנה ארגון קבלני בנית בתים ( National Association of Home Builders (NAHB) ) חגג את העשור לתערוכה הגדולה מסוגה בעולם ( NAHB International Builders’ Show® (IBS) ).  שטח התצוגה של כ 600000 פיט מרובע היה מלא מקיר לקיר בחידושי הטכנולוגיה והמוצרים בענף על ידי כ 1300 חברות שונות.  מארגני התערוכה חלקו את השטח גם עם שתי תערוכות מקבילות בענף המטבחים והאמבטיות ( National Kitchen & Bath Association’s (NKBA’s) Kitchen & Bath Industry Show (KBIS) ).  בגדול, שבוע העיצוב והבניה משך כ 110000 מבקרים ו כ 2000 חברות מייצגות שמלאו כ מיליון פייט מרובע בתוך מרכז התערוכות ומסביבו.  בהחלט היתה נציגות חזקה שלנו גם בקרב המציגים וגם בקרב המבקרים.

ענף הבניה שסבל קשות בתקופת הקורונה, כיתר הענפים בשוק, הוכיח שהאופטימיות חזקה מתמיד והנסיון לשקם ולבנות את התעשיה בעיצומו.  בנוסף לאין סוף תצוגת מוצרים וטכנולוגיה,  מארגני התערוכה גם סיפקו כ 100 סמינרים שונים, מדדי מחקר באספקטים שונים כולל תחזיות לעתיד.  ברוב המקרים האופטמיות (הזהירה) שלטה בהרצאות השונות.  העובדה שהבנק המרכזי העלה את ריבית ב 0.25% (בפעם השמינית השנה) בדיוק בשבוע התערוכה סיפקה דרמה נוספת לאווירה הכללית. הרי בענף כמו נדל״ן ובניה, הריבית שולטת על היציבות והצמיחה בכל הרמות.  גם נציגי החברות השונות, הקבלנים והמבקרים דנו ודנו בתרחישים השונים ובהשלכות של העליה האחרונה.  התחזית היא שהריביות תשארנה גבוהות השנה אולם ירדו בשנת 2024 ולבסוף יתיצבו בסביבות ה 6-6.25%.  המומחים גם מבהירים שהתנודות בריביות גורמות להאטה בתזוזות אנשים ממקום למקום, דבר שמשפיע לרעה על שוק הקניה והמכירה אולם עוזר לענף השיפוצים.  החוף המערבי עדיין יקר ואינו נגיש לרוב האנשים.  כתוצאה מכך, שוק הנדל״ן באזור קולורדו, פינקס אריזונה ואטלנטה בצמחה מעל לממוצע. המומחים מתריאים שיהיה שפל כלכלי קל ( mild recession )

לפי מחקרי ה NAHB כשליש מהבתים הפרטיים בשוק כיום מושכרים.  גילו הממוצע של בית (פרטי) בארה״ב עומד על 41 שנים. בדומה לגילו הממוצע של קונה חדש.  רוב האנשים בשנות ה 20 וה 30 לחייהם משכירים.  כ 20% מאנשים בגילים בין 25 ל 34 עדיין גרים עם ההורים.  נתון זה הוכפל בעשור האחרון לאומת כ 10% ב 2010.  בנית בנייני דירות קטנים ירד ל 3% בלבד (לאומת 10% בשנת 2000) והשוק כיום מתמקד בבנית בנייני דירות גדולים (קומלקסים), עובדה שמשפיעה (ומנפחת) את ה CPI Index הרבה מעבר ל 2% שהממשלה הפדראלית רוצה לראות.

מעל למחצית הבתים בבניה נמכרו (וימכרו) לאנשים מדור ה Gen X.  לפי נתוני Freddie Mac קיימים כיום כ 1.5 מיליון ADUs במקביל ל 943000 יחידות דיור בבניה כיום (בעיקר בדרום ארה״ב). כ 90% מהבניה כיום היא ״בניה להשכרה״, נתון גבוהה בהשוואה לעבר.  שוק השיפוצים עדין חזק ועומד ל כ 66% (למרות ההעטה) עם עלות ממוצעת של $14000 לפרויקט.  ב 2022 חלה עליה ניכרת בשיפוצים לאחר הריסה ( Tear down construction ) ועומדת כיום על כ 10% בניגוד ל 6% בשנים קודמות.  העליה הבאה בשוק המכירות יגיע כתוצא מעליה במספר אנשים מדור המילניום שיעברו מסטאטוס משכירים לבעלי בתים. התחזית לעתיד הרחוק יותר לא כל כך אופטימית מכיוון שGen Z הוא דור קטן יותר ודור האלפא (גילאי 0 -13 כיום) הוא דור קטן  עוד יותר (כתוצאה מילודה נמוכה ביותר).  בעית המחסור בדיור הכללית תשתפר ותעלם עם הזמן כתוצאה מהשילוב של המשך הבניה החדשה במקביל לירידה בילודה. 

בניגוד לחזיות קודמות בתעשיה, ענף בנית בניני יחידות דיור ראתה את העליה החזקה מ 1973.  הציפיה כיום, שתהיה ירידה קלה השנה כתוצאה משינוי הריביות המתמידות.  95% מהבניה מיועדת להשכרה בניגוד ל 80% שהיה בעבר, כך שגם עם ירידה  קלה, השוק עדיין חזק ברמות.  במקביל לבניה המואצת של בניני יחידות דיור רבות, קיימת נטיה חזקה בקרב בעלי בתים פרטיים להילחם בפיתוח מסביבם.  הכינוי לאנשים אלו (NIMB (Not In My Backyard לאומת
 BANANA – (Build Absolutely Nothing Anywhere Near Anything   

אישורי בניה ל ADUs עוזרים להגדיל את מספר יחידות הדיור במגרשים פרטיים ולהפוך בעלי בתים פרטיים לבעלי יחידות דיור.  בכל מקרה, קיימת הציפיה שעדיין תהיה עליה במספר מחוסרי דיור בארה״ב כתוצאה מהשילוב של כל האלמנטים המוזכרים בכתבה.  השימוש בחומרים אלטרנטים לבניה גדל ככל שמחירי העץ בעליה וניתן היה לראות בתערוכה פיתרונות כגון בלוקים ICF, בניה מודולרית (RSG panels) וכמובן מבנים מברזל.  השימוש באלטרנטיבות מספק מענה למחסור בעץ, מאיץ את יכולת הבניה ומהווה פתרון לאזורים שונים בהם חסכון לאורך זמן בחימום וקירור מהווה שיקול כלכלי בבחירת סוג הבניה.

בשוק השיפוצים (והבניה), הטרנט החזק זה שילוב הטבע בפנים הבית.  שילוב הטבע לפנים הבית ממומש על ידי שימוש בחומרים טבעיים, שימוש מקסימלי בעץ (לא צבוע), בדים טבעיים, מיקסום שטח פתוח, חומרים טבעיים, צבעים נטרליים, איוורור וחלונות גדולים ( Biophilic design ).

ICF Blocks
RSG 3-D Structure

מכיוון שיותר ויותר אנשים עובדים מהבית, הצורך בסביבה בריאה, מלטפת ומרגיעה גדל מיום ליום.  בשוק הנדל״ן, הקונים מחפשים גם את החיבור לטבע גם בצורת שבילי הליכה, גינות ופארקים ציבוריים קרובים לביתם.  הרעיון שאפשר לצאת מהבית  לסיבוב רגלי (ללא שימוש ברכב) הפך להיות אלמנט חשוב ביותר בשיקוליו ובצרכיו של הקונה הפוטנציאלי. הקונה ב 2023 אינו מחפש גודל ומתמקד על איכות חיים שמבוססת על עיצוב ושימוש מקסימלי של כל איזורי הבית.  הנטיה בשיפוץ מטבחים היום ממוקדת בהפיכת המטבח וארונותיו לאיזור מולטי שימושי (אולר שוויצרי) תוך כדי ניצול מקסימלי של כל אינץ (ללא התרחבות והגדלה פיסית).  מטבח מאובזר היטב מועדף על מטבח מורחב ללא מיקסום החללים.  במקביל, החדר שמוגדר כ״משרד הביתי״, מעוצב כיום לשמש גם כחדר משחקים ורוגע לשעות הפנאי.  השימוש במרחב החיצוני (גינה ומרפסת) חשוב לקונה הפטנציאלי וניתן היה לראות בתערוכה מבחר ענק של רהיטי וקישוטי גן, מקלחות חיצוניות ופתרונות שונים למטבחים חיצונים.

מומחים בשוק מערכים שהיציבות בענף השיפוצים קשורה לעובדה שיותר אנשים עובדים מהבית כתוצאה מהקורונה. במקביל המומחים מנתחים ואומרים שההעטה בענף הבניה החדשה קשור ישירות למחסור חומרים ומוצרים אבל יותר מכל למחסור חמור באנשי מקצוע ועובדים.  המומחים מתריאים שבמידה ולא יפתחו בתי ספר מקצועיים בעתיד הקרוב וצעדים נוספים לא יבוצעו לגבי מחסור באנשי מקצוע, ענף הבניה בכללי מועד להגיעה לנקודה קריטית שמאיימת על קיומו בשנים הבאות.  כפי הנראה, כיום, הדור הצעיר אינו מעוניין לרכוש מקצוע טכני ומעשי בענף הבניה.  המחסור בחשמלאים, שרברבים, גגנים, צבעים וכו גדל שנה אחר שנה ללא כל פתרון מעשי באופק. כיום יש כ 388 אלף מקומות עבודה זמינים בענף הבניה והענף נתמך על ידי שוק עובדים מתבגר ומזדקן.  הסברה היא שלפי המצב כיום, הענף צריך כ 740 אלף עובדים חדשים בכל שנה להתאושש.  בחירי התעשיה מתקשים למשוך את דור הצעירים ונשים לענף ועובדים ישירות עם הממשלה למצוא פתרונות בנושא.  

מחקרי ה IBS מדווחים שקיימת עליה במכירת בתים עם 4 חדרים ומעלה בזמן שיש ירידה במכירת בתים עם שנים ושלושה חדרים.  80% מהנשאלים במחקר טענו שחשוב להם שביתם יספק להם ״מקלט בריאותי״ (מנטאלי, ריגשי ופיסי) שמוקף במסלולי הליכה וטבע.  הקבלנים מצידם מדווחים שקיימת עליה מצד הקונים בדרישה לחדר/משרד, מרפסות חיצוניות וטכנולוגיה מתקדמת בבתים.  לכל הקונים יש עדיפות לבית פרטי בפרברים.  קונים בפעם הראשונה מעדיפים בית עם שתי קומות לאומת קונים פעם שניה ומעלה שמעדיפים בבית עם קומה אחת בלבד.  45% מהקונים מעדיפים מטבח מאובזר על מטבח מרווח.  

לאומת הבניה, בענף העיצוב, נוכחות הצעירים ונשים מוגברת ומשפיעה על טרנדים חדשים שמגדירים מחדש את שוק יחידות הדיור ללייף סטייל הטרנדי של דור המילניאל.  בכל רחבי התערוכה ניתן היה לראות את ההתמקדות על שיפורי מטבח וחדרי אמבטיה.  שפע היצרנים והעיצובים בכל הקשור העיד על כך.  מבחינת עיצוב, קיימת נטיה חזקה לחזור לאזורים ומשטחים צבעונים.  הוספת צבעים לחדרים אלו לא הוגבלה רק לקירות וארונות אלא גם למוצרי חשמל למטבח, כיורים, אמבטיות ומקלחות.  אמנם בתערוכה הוצגו מספק טכנולוגיות חדשות ופיתוחים שונים (בתים חכמים, שמירת אנרגיה, חסכון בחשמל, net zero homes וכו)  אבל ,השימוש בצבע, וצבע בולט, שלט בכל מכל.  לאומת זאת, אחד מהארכיטקטים המובילים הדגיש וסיכם ששימוש מוגזם בצבע עדיין ״מסוכן למכירות״ וציטט ציטוט מפורסם של קוקו שנאל, מעצבת האופנה הצרפתיה:
Before you leave the house, look in the mirror and remove one accessory” 

לתמונות מהתערוכה, תחקירי השוק, קישורים חשובים ופרטים נוספים, אנא בקרו באתר ובעמוד הפייסבוק שלי.

Flip Book (pages 21-23) – https://israeliweek-flipbook.com/1251

https://www.facebook.com/AllAboutCarsbyShlomoFattal

המשך לקרוא

הפייסבוק שלנו

הירשם לניוזלטר שלנו

כתבות שבועיות